A kormány az elmúlt tizenkét év sikeres gazdaságpolitikai stratégiájának megerősítéseként is tekint a választás történelmi jelentőségű eredményére, így annak folytatása várható – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vásárosnaményban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a svájci tulajdonú Swiss Krono Kft. kapacitásbővítő beruházásának bejelentésén vett részt, amelynek keretében a faipari vállalat jövő szeptember végéig 2,3 milliárd forint értékben új gépsorokat fog beszerezni, így több mint megduplázva az eddigi napi kapacitását.
    
A fejlesztést az állam 350 millió forinttal támogatja, amiért cserébe a cég kötelezettséget vállalt 150 alkalmazottja megtartására.
    
Beszédében Szijjártó Péter mindenekelőtt kiemelte, hogy a modern Magyarország történetében még egyetlen párt vagy pártszövetség sem kapott annyi szavazatot országgyűlési választáson, mint a Fidesz-KDNP április 3-án, ami szerinte “korábban példátlan társadalmi támogatást és felhatalmazást jelent”.
    
Aláhúzta: a kormány elkötelezett a népakarat teljesítése iránt, ezért kitart eddigi gazdaságpolitikai stratégiája mellett, amely “a megszorítások elutasításáról, a beruházások támogatásáról, valamint a munkahelyteremtésről és a munkát terhelő adók folyamatos csökkentéséről szól”.
    
Mint hangsúlyozta, a számok alapján a 2021-es volt a magyar gazdaságtörténet legsikeresebb éve, amikor megdőlt a gazdasági növekedés, az exportteljesítmény, a beruházások és a foglalkoztatottság rekordja is, amihez szükség volt Európa egyik legjobb beruházási környezetének megteremtésére.
    
“A jövőben is a családok támogatása és a munkahelyteremtés lesz a legfontosabb célkitűzés” – szögezte le.
    
A miniszter arról is beszámolt, hogy a magyar faipar termelési értéke tavaly 45 százalékos növekedéssel elérte a 460 milliárd forintot, majd az idei év első két hónapjában 43 százalékos volt a bővülés mértéke.
    
Végezetül pedig közölte, hogy 2021-ben megdőlt a svájci-magyar kereskedelem rekordja, annak értéke 1,8 milliárd euró körül alakult, a növekedést ráadásul alapvetően a magyar export bővülése húzta. Továbbá rámutatott, hogy a svájci vállalatok alkotják a tizedik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, több mint 900 cég nagyjából 30 ezer embert foglalkoztat hazánkban.


(MTI / A címlapkép korábban készült: MTI/Illyés Tibor)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük