HÁBORÚ EURÓPÁBAN


Elkerülhetetlen a III. Világháború?

Napról napra öles léptekkel halad a világ az újabb világégés irányába. Ha nem kapnak észbe a politikusok – és ennek sajnos semmi jele nem mutatkozik – elkerülhetetlen a III. Világháború.


Tovább nő a feszültség a Nyugat és Oroszország között

Bármennyire is felfoghatatlan és bármennyire elképzelhetetlennek tűnk akár csak egy éve is – de úgy fest, a Nyugat most már mindenképp meg akarja tapasztalni, hogy meddig feszítheti még a húrt a világ legerősebb atomhatalmával szemben. A normalitás és a békés rendezés reménye már rég szertefoszlott – pedig a háborún Európa, és főleg az európai ember csak rajta veszíthet, ahogy az már megannyi alkalommal megesett a történelem során…


Magyarország hadereje

Magyarország komoly mennyiségű, de nagyobb részt már elavult, vagy elavulófélben lévő fegyvereket örökölt a baloldali diktatúra felbomlása után. Bár haderőcsökkentések már a diktatúra ideje alatt is voltak, az igazi feketeleves csak a rendszerváltás (mások szerint módszerváltás) után jött csak el. A magyar haderők teljesen lerongyolódtak a két utolsó baloldali periódus (2002-2010) országrombolása alatt. A FIDESZ-KDNP-kormány az évtized második felére tudta Magyarországot olyan helyzetbe hozni, hogy a védelmi kiadásokat emelni lehessen. Számos szakértő sódöntés született, nem egy esetben a világ legjobb fegyvereit illetően – azonban a beszerzendő mennyiségeket láthatóan nem egy nagy európai konfliktusra méretezték. Milyen esélyei lehetnek így Magyarországnak a kibontakozó új, nagy európai háborúban? Tételesen utána jártunk, mivel áll szemben az ország védelme – beleértve a Magyarországot körülvevő “szövetségeseinkét” is…


Biden elnök egészségi állapota aggodalmakat kelt a válságos időkben

Joe Biden – akit a választási kampányban az akkor regnáló republikánus elnök, Donald Trump csak “Sleepy Joe-nak, azaz aluszékony Joe-nak nevezett – egészségi állapota hétről-hétre romlik. Immáron másodszor fogott kezet “láthatatlan barátjával” nyilvánosan az amerikai elnök, aki korábban az amerikai kormánygép lépcsőjén többször is megbotlott és számtalanszor tett tanúbizonyságot kóros feledékenységéről is. A minap a szintén pártbéli – ezért elfogultsággal aligha vádolható – Barack Husszein Obama exelnök fehérházi orvosa jelentette ki, hogy Biden alkalmatlan az elnöki feladatok ellátására. Eljött az idő a fia botrányaival is terhelt, beszámíthatatlannak tűnő elnök leváltására? Milyen amerikai külpolitikai jöhet az alkalmatlanná vált elnök leváltása után, és miben befolyásolhatja ez a roppant feszült háborús légkört?


Argentína nem hoz szankciókat Oroszország ellen

Argentína március elejei álláspontját megerősítve nem hajlandó semmiféle, Oroszország elleni szankciót bevezetni – jelentette ki Santiago Cafiero, a dél-amerikai ország külügyminisztere. Miközben Észak-Amerika és a Brüsszel igája alatt sínylődő európai országok egymást túllicitálva hoznak öngyilkos szankciókat, a világ tisztább fejjel gondolkozó része elhatárolódik Oroszország bárminemű szankcionálgatásától.


Franz Timmermans: Ne mossák, hanem szellőztessék a ruháikat az európaiak!

Brüsszeli agyhalál. Szomorú idők várnak az öreg kontinensre ilyen “vezetők” mellett. Összeszedtük a brüsszeli vízfej összes őrültjének őrültebbnél őrültebb “válságkezelő” ötletét. Lehetne szórakoztató céllal írt cikk is, de nevetni ezen sajnos aligha lehet – annál sokkal komolyabb csapás az “európai vezetők” teljes alkalmatlansága.


Fake News-figyelő

Rengeteg átlátszó hazugság került be a fősodratú médiákba a háborúval kapcsolatban. Az ukránok – ha valamiben tényleg erősebbek – nyilvánvalóan hathatós nyugati támogatással – akkor az a háborús propaganda és dezinformáció. Összeszedtük, ki mit hazudott az elmúlt héten. Előre annyit elárulhatjuk: volt bőven hamis hír ezen a héten is!


A komédiás-elnök 850 millió dollárja

Zelenszkij, az oroszországi zsidó komédiásból lett ukrajnai államelnök 850 millió dolláros vagyon felett rendelkezik, derült ki a Panama-iratokból. Adott a kérdés: a szólamok szintjén a korrupció ellen küzdő komédiás-politikus mégis honnan harácsolhatott össze ekkora vagyont? Ennyire jól fizetne a bohóckodás Ukrajnában?


Mit tehetünk atomháború esetén?

Dél-Amerikát – ahogy az első kettő sem – gyaníthatóan nem fogja maga alá gyűrni a III. Világháború őrülete sem. Ennek ellenére van egy dolog, amire sajnálatos módon mindenkinek fel kell készülnie abban esetben, ha atomháború törne ki a hadviselő felek közt: a rádióaktív kihullás több ezer kilométerre is bekövetkezhet és szennyezhet be országnyi területeket. Hogyan tudunk ez ellen védekezni Dél-Amerikában, ahol jellemzően semmiféle óvóhely nem áll a lakosság rendelkezésére? Mikor, milyen veszélyekkel kell szembenéznünk, és mi az ami viszont csak felesleges riogatás és tudatlanságból eredő félelem? Mindenre kitérő cikkünkből megtudhat mindent, amit tudni kell egy ilyen helyzet kezeléséről.


Fallout shelter, avagy nukleáris kihullástól védő óvóhely – házilag

Késő bánat most belekezdeni egy “rendes” óvóhely építésébe – de tehetünk pincéink, vagy más, izolálható helységeink biztonságosabbá tételéért. Egy nukleáris világháború másodlagos hatásai minden további nélkül túlélhetőek Dél-Amerikiában. Megmutatjuk azt is, hogy hogyan!



100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ


A dél-amerikai magyar sajtó története – V. rész: Az ötvenes évek eleje

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…


100 éves a dél-amerikai magyar sajtó – egészestés műsorblokk május 28-án!

Egész estés műsorblokkal rendelkezik a Dél-amerikai Magyar Televízió (DAMTV) május 28-án a százéves jubileumát ünneplő dél-amerikai magyar sajtó előtt tisztelegve.



EGYÉB TÉMÁINKBÓL


Paraguay eltörölte a COVID-19 miatt bevezetett intézkedésék többségét

Paraguay – további intézkedésig – április 19-i hatállyal lazított a világjárvány miatt bevezetett védőintézkedéseken.


Romokban a magyarországi belső ellenség ellenzék

Megalázó – jól megérdemelt – vereséget szenvedett a parlamenti választásokon a Magyarországot oly’ nagyon és kitartóan gyűlölő magyarországi ellenzék. Magyarország jóléte a nemzeti oldal hegyomlásszerű győzelmével újabb négy évre biztosítottnak látszik.


Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 április 29-i számában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük