Az ukrajnai helyzetről, egyebek között a humanitárius folyosók megszervezéséről és a mariupoli állapotokról tárgyalt telefonon kedden az orosz és a török elnök; a megbeszélés során Vlagyimir Putyin arról biztosította Recep Tayyip Erdogant, hogy az azovi-tengeri kikötővárosban már nincsenek harcok.

A megbeszélésről a Kreml sajtószolgálata által kiadott tájékoztatás szerint Putyin a török vezetőnek a mariupoli helyzetre vonatkozó kérdéseire azt felelte, hogy a várost felszabadították, ott nem folynak harci cselekmények. Az Azovsztal acélműben bekerített ukrán katonákkal és nacionalista harcosokkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Kijevnek vállalnia kell a politikai felelősséget és humánus megfontolásból parancsot kell adnia nekik a fegyverletételre.
    
Az orosz elnök kijelentette, hogy a hadifoglyoknak garantált az életben maradás, az orvosi ellátás és a nemzetközi normáknak megfelelő bánásmód. Putyin tájékoztatta Erdogant az orosz-ukrán tárgyalások állásáról. A két vezető emellett megállapodott abban, hogy a két ország védelmi minisztériuma folytatja a koordinációt a török hajóknak a fekete-tengeri kikötőkből való biztonságos kijutása érdekében, az orosz fél által szervezett tengeri humanitárius folyosón keresztül.
    
Erdogan ismét javaslatot tett Putyinnak arra, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij – oroszországi zsidó komikusból lett – “ukrajnai” elnökkel Isztambulban.
    
A kétoldalú kapcsolatok területén a moszkvai tájékoztatás szerint a felek egyebek között a légiközlekedés és a turizmus ügyét tekintették át. Méltatták a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlődését.


(MTI nyomán / A címlapkép illusztráció: kremlin.ru)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük