Az ötből négy vasárnapi kategória küzdelmeinek éremcsatározásain lesz magyar versenyző a budapesti birkózó Európa-bajnokság zárónapján, miután a vigaszágon Torba Erik és Lévai Tamás nyert, Érsek Róbert viszont kikapott.

A kötöttfogásúak 60 kilogrammos kategóriában érdekelt Torba Erik szombaton rögtön első meccsén veszített, ám legyőzője, a bolgár Edmond Armen Nazarjan egészen a fináléig menetelt, ezzel vigaszágra segítette őt. Ott az ukrán Zora Aboviannal küzdött meg a helyosztóért, méghozzá szó szerint. A meccset nagy csata jellemezte, melyben végig Torba irányított, így az első és a második menetben is az ukránt intették (2-0), aki lentről mindkétszer kiválóan védekezett, de állásban nem volt benne átütőerő, így a magyar jutott tovább.
    
A folytatásban a 82 kilogrammos Lévai Tamás következett, aki szombaton egy sima győzelem után a negyeddöntőben kikapott a vb-címvédő azeri Rafiq Huseynovtól. A BHSE U23-as világbajnoka viszont a vigaszágon kapott új esélyt, ahol nem okozott neki gondot, hogy a cseh Petr Novak ellen éljen a lehetőséggel. A találkozó egyoldalú volt, a cseh első menetes intéséből Lévai két pörgetéssel 5-0-ra elhúzott, majd a második szakasz elején állásból letekerte (9-0) és technikai tussal győzött.
    
A harmadik vigaszágas, a 97 kilós Érsek Róbert szombaton negyeddöntőjét sérülés miatt feladó norvég Felix Baldauffal csatázott. A 2017-es Eb-győztes riválisa lényegesen erősebbnek tűnt, végig ő mozgatta a magyar kötöttfogásút és végül két intéssel és egy kitolással 3-1-re győzött, Érsek pedig búcsúzott.
    
A 17 órakor kezdődő helyosztók során előbb Torba lép szőnyegre az örmény Gevorg Haribjan ellen, majd a 67 kilogramm döntőjében Váncza István, aki a török Murat Firattal mérkőzik. A harmadik hazai birkózó Fritsch Róbert lesz a 72 kilogramm fináléjában a georgiai Shmagi Bolkvadze ellen, végül pedig Lévai Tamás zárja a sort a moldovai Mihail Bradu elleni bronzcsatában.


(MTI / Címlapkép: MTI/Kovács Anikó)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük