Németországban “elővigyázatosságból” kihirdették a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, úgynevezett korai előrejelzési szintjét – jelentette be a német szövetségi gazdasági és “klímavédelmi” miniszter szerdán Berlinben.

Robert Habeck elmondta, hogy a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 2017-es “európai parlamenti és tanácsi” rendeletben meghatározott három válsághelyzeti szint (korai előrejelzési, riasztási, vészhelyzeti) közül a legalacsonyabbat rendelték el.
    
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minisztériumban felállítanak egy válságstábot, amely folyamatosan monitorozza, szemmel tartja a földgázellátási helyzetet. Ezt a tevékenységet hetek óta folytatják már, a döntéssel csupán formalizálják a gyakorlatot.
    
A döntés közvetlen előzménye, hogy csütörtökön ismertethetik Moszkvában az orosz földgáz értékesítésének a barátságtalan politikát folytató országokkal szemben alkalmazandó, rubelalapú elszámolási rendszerét.
    
A miniszter hangsúlyozta: egyelőre biztosított a földgázellátás Németországban.

Korábban Németországban abszurdba hajló tévéreklámokkal figyelmeztették a lakosságot arra az esetre, ha megszűnne az ország gázellátása.


(MTI nyomán / a címlapkép illusztráció: MTI/Rosta Tibor)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük