Legkevesebb húsz ember életét vesztette és 28 megsebesült Donyeck belvárosában egy lelőtt, Tocska-U típusú ukrán rakéta becsapódása következtében – jelentette be Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője hétfőn az orosz médiának nyilatkozva. Pusilin elmondta: a halottak között gyerekek is vannak, a sebesültek közül többnek súlyos az állapota. A tisztségviselő azt is közölte, hogy a Donyeck városközpontja felett lelőtt Tocska-U kazettás töltetet hordozott.

Az ilyen típusú fegyver polgári célpontok elleni bevetése háborús bűncselekmény.
   
Kijelentette, hogy a donyecki városközpontban nincsenek katonai objektumok. A vezető gyászt rendelt el a Népköztársaság területén.
        
A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni felvételein mindenütt halottak, végtagjaikat vesztett haldoklók és súlyos állapotban lévő, erősen vérző sérültek láthatóak. A képeken halottakkal teli, repeszek szaggatta autóbusz, megsérült gépkocsik, bank és üzlet volt látható, valamint több, a lángok elfojtásán dolgozó tűzoltó. A jelentés szerint voltak, akiket a bankautomatánál sorban állva ért a támadás és a helyszínen életüket vesztették.
    
Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn azt mondta, hogy az ilyen típusú rakétafegyver bevetéséről a döntést minimum hadseregcsoport-parancsnoksági szinten kellett meghozni, az ukrán fegyveres erők kijevi vezetésének jóváhagyását követően. Közölte, hogy a rakétát az ukrán ellenőrzés alatt álló Krasznoarmijszkból indították.
    
Konasenkov szerint a Tocska-U rakéta kazettás töltete azt bizonyítja, hogy a csapás célja minél több donyecki civil megölése volt. A történteket háborús bűncselekménynek minősítette.
    
A Tocska egy szovjet fejlesztésű harcászati rakétarendszer. A korszerűsített Tocska-U változatának hatótávolsága elérheti a 120 kilométert. Hivatalos bejelentés szerint az orosz szárazföldi erők 2019-ben fejezték be az átállást a Tocska-U komplexumokról a generációkkal fejlettebb Iszkander-M-re. A típus az ukrán hadseregnél még rendszerben áll.
    
Pusilin szerint a donyecki “népi milícia” légvédelme eddig 15 Tocska-U rakétát semmisített meg. Hangsúlyozta, hogy ha a donyecki városközpontra kilőtt rakétát nem lőtték volna le, az elszenvedett veszteség még súlyosabb lett volna.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / az MTI jelentésének felhasználásával / Címlapkép: Oroszország Külügyminisztériuma)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük