“Magyarország biztosítja az orosz televíziók vételét beszüntető uniós döntés végrehajtását” – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel. Emlékeztettek: az Európai Unió Tanácsa kedden elfogadta azt a rendeletet, amely egységesen, minden tagállamban felfüggeszti a Russia Today (RT) és a Sputnik médiumok “adásait” – azaz magyarországi terjesztését. A magyar hatóság ezzel a brüsszeli utászt hajtja végre.
    
Az NMHH jelezte: a március 1-jén elfogadott rendelet kiterjed a RT és a Sputnik valamennyi (magyarországi – a szerk.) platformon sugárzott adására, így a televíziós és internetes tartalmakra egyaránt, ezeket elérhetetlenné kell tenniük a szolgáltatóknak az unió teljes területén, így Magyarországon is.
    
“A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvántartása szerint egy olyan műsorterjesztő van hazánkban, akinek televíziós kínálatában megtalálható a RT műsora, őt a hatóság felhívta a szolgáltatás megszüntetésére. Az internetes szolgáltatókra is vonatkozik az uniós tiltás, a rendelet betartását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság folyamatosan ellenőrzi” – írták a közleményben.


Semmi nem akadályozza az RT csatornáinak egyéni műholdas vételét

Elsőként a világon – és nem csak a magyar nyelvű médiák közt – a Dél-amerikai Magyar Hírlap írta meg – percekkel a sugárzás megindulása után – hogy az RT csatornák újra vehetőek Európában egy orosz műholdról. Ez nem csak az angol nyelvű adást érinti: az angol mellett a francia, a spanyol és a korábban betiltott német nyelvű csatorna is vehető az Ekszpressz AM8 nevű, nyugati 14 fokos pozícióban található műholdról. A vételhez egészen kis méretű, 60-65 cm-es antennák is elegendőek.

A műholdon utolsóként március 4-én elindult az RT Arab adása is, valamint az arab, a francia és angol nyelvű adás közel-keleti és pán-afrikai terjesztése.

A dél-amerikai terjesztés adatait – amely kiterjed Amerika más részeire is – az alábbi cikkünkben találja.


Az RT-csatornák európai vételéhez szükséges további adatok:

Frekvencia: 11632 MHz
Polarizáció: V (Vertikális)
Adásrendszer: DVB-S2
SR: 7347
FEC: 3/4
Moduláció: 8PSK

Csatornák (zárójelben az VPID/APID):
RT France (63/64)
RT DE
(65/66)
RT News
(481/482)
RT en Español
(61/62)

A csatornák mindegyike MPEG-2/SD Video és MPEG-1 Audio Layer II normák szerint ad, kódolatlanul.

Az RT híradásai továbbra is világszerte elérhetőek online az Odysee platformon.


A Szputnyik Rádió csatornái is elérhetőek Európában az Ekszpressz AM8 műholdon

A Sputnik International (Szputnyik Rádió) csatornái immáron 6 éve, 2016 februárja óta vehetőek a 14 fok nyugati orosz műholdas pozícióból.

Adásrendszer: DVB-S
Frekvencia: 10955
SR: 1555
FEC: 3/4

A kilenc rádiócsatorna vételhez egész Európában elégséges már egy 50 centiméteres átmérőjű parabolaantenna is.

A műholdról vehető programok aktuális adatait mindig megtalálja a Lyngsat vonatkozó oldalán.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap/az MTI jelentésének felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük