FRISSÍTÉS

Ez is hamis ukrán híresztelés volt. Mind a lengyel, mind a bolgár szervek közölték: egyetlen gépet sem adnak át Ukrajnának.



Három NATO-ország 70 harci repülőgépet bocsájt Ukrajna rendelkezésére – jelentették be kedd reggel kijevi katonai képviselők. A Facebookon közzétett közlemény szerint Lengyelország, Bulgária és Szlovákia “több mint” 70 szovjet gyártású, ezért meglehetősen régi MiG-29-es és SU-25-ös repülőgépet bocsát az ukránok rendelkezésre, amelyek – szerintük – lengyel repülőtereken állomásozhatnak. Komoly kérdés, hogy az ebben az esetben NATO-területen állomásozó, orosz csapatok ellen bevetésre induló ukrán erők milyen reakciót váltanának ki Oroszországból.

„Tizenhat MiG-29-est és 14 SU-25-öst Bulgária biztosít. Lengyelország 28 MiG-29-es harci repülőgépet, Szlovákia pedig 12 MiG-29-es repülőgépet küldhet” – közölték az ukrán illetékesek.

„Partnereink odaadták nekünk a MiG-29-eseiket és az SU-25-öseiket! Szükség esetén lengyel repülőterekre is támaszkodhatunk, ahonnan az ukrán pilóták harci bevetéseket hajthatnak végre.”

Ha a hír igaz, az a háborús feszültséget korábban sosem látott szintre emeli az ukrán konfliktus kapcsán a NATO és Oroszország között. Mivel a forrás ukrán, így – mint minden ukrán “hírforrásnak” ebben a háborúban – erősen megkérdőjelezhető a hitelessége.

Az ukrán közlemény hitelességét megkérdőjelező érdemes megjegyezni, hogy ennyi – nem csak papíron – üzemképes MIG és Szuhoj nincs az érintett országok légierejeiben. A lengyel gépek talán 2/3-a lehet repképes, míg a szlovák és a bolgár gépek esetében talán 2-2 üzemképes géppárról beszélhetünk a vadászfeladatú MIG-ek esetében. Egy ilyen “donáció” esetén Bulgária és Szlovákia esetében nem maradna egyetlen harci repülőgép sem a flottában. Mindkét ország a már megrendelt amerikai F-16-osokra fogja cserélni régi szovjet eredetű gépeit – azonban közös pont, hogy ezekből még egyetlen egy példány sem áll hadrendben az érintett két országban.

A helyzet pikantériája, hogy a “felajánlott” harci repülőgépek alkatrészellátását csak Oroszország tudná a megfelelő minőségben biztosítani – továbbá ezen eszközök harmadik fél számára történő átadásához az oroszok exportengedélye szükséges. Ha mégis megtörténik az átadás, azzal ezen NATO-államok de jure illegális fegyverexportőrökké válnak.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük