Az “európaiak” és szövetségeseik készek újabb szankciókról dönteni Oroszországgal szemben – jelentette be hétfő este a francia elnöki hivatal a francia, az amerikai, a brit, a kanadai, a német, az olasz, a japán, a lengyel és a román vezetők videókonferenciáját követően. Az egyeztetésen részt vettek az un. “európai unió” és a NATO vezetői is.

“Újabb szankciók lesznek, ez prioritás, és azokról a következő napokban döntés születhet, miután sürgős, hogy a háború árát megemeljük Vlagyimir Putyin orosz elnök számára” – közölte az Elysée-palota, hozzátéve, hogy a “különböző jelentőségű” büntetőintézkedések újabb bankokat és oligarchákat vagy magát az orosz szuverén alapot is érinthetik.
   
“Van még tartalék, még nagy a mozgásterünk” – vélekedett a francia elnöki hivatal Emmanuel Macron, Joe Biden, Olaf Scholz, Mario Draghi, Boris Johnson, Justin Trudeau, Andrzej Duda, Kisida Fumio, Klaus Iohannis, valamint Ursula von der Leyen, Charles Michel és Jens Stoltenberg egyeztetését követően.
    
“Mindez sérti az orosz érdekeket, és ára van az európai gazdaságok számára is, de annak súlyosságára való tekintettel, amit Vlagyimir Putyin művel, egyértelműen és világosan azt választottuk, hogy megnöveljük számára a háború költségeit azért, hogy érzékelje, túl nagy az ára” – mondta az elnöki forrás.  
    
Párizs szerint “Oroszországot már aggasztja a tőke menekülése, és Vlagyimir Putyin nem számított arra, hogy a szankciók ekkora károkat okoznak”.

Mi azért ebben nem lennénk ennyire biztosak – de az európai politikusok minden esetre most még nagyon nyeregben érzik magukat ezen a téren. Több közgazdász figyelmeztetett már, de egyenlőre süket fülekre talált az intő szó: számszerűsítve az Oroszország elleni szankciók lényegesen nagyobb kárt okozhatnak az európai országok gazdaságának.

“Nyerni ezen csak az Egyesült Államok fog” – mondta az általunk megkérdezett közgazdász. Részletek a Dél-amerikai Magyar Hírlap pénteken megjelenő nyomtatott számában.

Az eddigi európai és amerikai válasz csak olaj volt a tűzre, ezt néhány felelősségteljesebb politikus már kezdi belátni.
    
A szövetségesek tartanak attól, hogy a helyzet nagyon erősen eszkalálódhat, mégpedig a civil lakosságot érintően, és “Oroszország ellenőrzése alá vonja Ukrajna teljes területét”.  

Az európai reakciókat tekintve valóban ez tűnik az egyetlen reális választásnak Putyin számára.
    
“Nem elképzelhetetlen, hogy az orosz erők benyomulnak délről Ukrajnába, nagyon erősek a félelmek, hogy a civilek célpontok lesznek, ahogy már ez a helyzet Kijevben” – vélekedett az Elysée-palota. Eddig azonban az orosz erők nagyon ügyeltek a polgári áldozatok minimalizálására, és a lakosság életének megkímélésére – még az előrenyomulás lassulása árán is. Ukrajna lakosságának csaknem fele orosznak vallja magát – mindegy 17 millió ember. Érdemes megjegyezni – ahogy a magyar közösségét – úgy eddig az oroszok kisebbségi jogait is teljesen elnyomta a kijevi rezsim – mindezt a Nyugat hallgatólagos támogatásával.
 
A “Nyugat” úgy tűnik, továbbra is kitart az ukrán rezsimet feltétel nélkül támogató álláspontja mellett:
  
“Súlyos szankciókat léptettünk életbe Oroszországgal szemben. Nem volt habozás. Az európaiak kollektíven és gyorsan léptek fel, nagyon határozottan” – üdvözölte a francia elnökség. “Európának felül kell vizsgálnia perspektíváit, levonva a tanulságokat egy olyan válságból, amely hosszú időre leválaszthatja Oroszországot az európai kontinens többi részéről” – tette hozzá az Elysée-palota.
    
Franciaország ugyanakkor óvatosan nyilatkozott Ukrajna esetleges “európai uniós” csatlakozásáról.
    
“Nem szabad olyan ígéreteket tenni, amelyeket nem tudunk betartani” – fogalmazott az elnöki forrás, felhívva a figyelmet arra a dilemmára, hogy mi fog történni, ha Oroszország elfoglalja Ukrajnát.
    
“Ukrajna, továbbá Moldova, a balkáni országok és “Georgia” – azaz Grúzia (a szerk.) – számára a válasz nem feltétlenül a csatlakozás az “európai unióhoz”, amely nem eléggé felvértezett ahhoz, hogy kockázatmentesen terjeszkedjen. Fontos viszont, hogy még szolidárisabbak legyünk, és reagáljunk ezen országok vágyaira” – vélekedett a francia elnökség.  
    
A francia gazdasági minisztérium eközben bejelentette, hogy az un. “európai unió” tagországainak pénzügyminiszterei szerda délután videókonferencián vitatják meg az Oroszország elleni (újabb) szankciókat.


(az MTI jelentésének felhasználásával/Dél-amerikai Magyar Hírlap / a címlapkép illusztráció: EC – Audiovisual Service)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük