Oroszország 36 ország – köztük az “uniós” utászt pincsi módjára végrehajtó Magyarország – előtt zárta le légterét, válaszlépésként az orosz légitársaságok ellen bevezetett hasonló nyugati intézkedésekre – közölte az orosz légiforgalmi hatóság (Roszaviacija) hétfőn. Az eddig tíz országból álló tilalmi lista mostantól magában foglalja az EU összes tagállamát, Nagy-Britanniát, több brit területet és Kanadát is. Ezekből az országokból csakis a Roszaviacija vagy az orosz külügyminisztérium engedélye alapján lehet Oroszországba repülni.
    
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap jelentette be, hogy az Európai Unió, válaszul Ukrajna orosz megtámadására, lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt, és – a sajtó szabadsága ide, vagy oda – betiltja az “unió” területén az oroszországi elektronikus médiákat, amelyeket az uniós funkcionáriusok a “Kreml propagandagépezetének” neveztek, továbbá támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

A médiaszabadságot lábbal tipró, példátlan intézkedés eltüntetheti az európai háztartások képernyőiről az RT népszerű angol, francia és spanyol nyelvű programjait, valamint az RT Doc dokumentumfilm-csatornát. A német nyelvű adást már jóval a háború előtt, 2021 decemberében megpróbálták ellehetetleníteni: a németországi médiahatóság letiltatta az egyik európai műholdas szolgáltatónál az adást – és a YouTube is törölte a milliós követőtáborral rendelkező német nyelvű oldalakat. A műholdaknak köszönhetően azonban a német adás – csak úgy, mint a többi – jelenleg is vehető Európában.
    
Az orosz diplomáciai tárca közölte, hogy le kellett mondani Szergej Lavrov orosz külügyminiszter genfi látogatását, mert több európai ország megtagadta átengedni a repülőgépét a légterén. Lavrov az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának, valamint a világszervezet leszerelési konferenciájának ülésén vett volna részt.
    
A TASZSZ hétfői jelentése szerint nem tudott hazatérni Madeiráról orosz turisták egy csoportja, mert a portugál hatóságok visszafordulásra kényszerítették a Ural Airlines légitársaság értük érkező járatát. Lisszabon a brüsszeli utászra vasárnap döntött úgy, hogy az Ukrajna elleni agresszió miatt lezárja az orosz légteret a portugál gépek előtt.
    
Az orosz utazási irodák szövetségének (ATOR) becslése szerint több 150 ezer orosz turista rekedhetett külföldön, és több mint 27 ezer nem tud elrepülni Oroszországból. Az ATOR szerint a probléma megoldásához az orosz szakminisztériumok és hatóságok beavatkozására lesz szükség.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük