Az “európai unió” felkérte madridi műholdas központját, hogy szolgáltasson adatokat Ukrajnának az orosz csapatok mozgásáról, az uniós tagországok pedig elkötelezettek amellett, hogy tovább növeljék kétoldalú katonai támogatásukat Kijevnek – közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell a tagországok védelmi minisztereinek egynapos, rendkívüli, videókapcsolaton keresztül tartott tanácskozását követően nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió közel félmillió eurót mozgósít Ukrajna önvédelmi célú fegyverkezésének támogatására. A tagországok pedig készen állnak fegyverek, köztük vadászrepülőgépek szállítására is Kijevnek – tette hozzá.
    
Kijelentette: az “eu” kész további szankciók bevezetésére Fehéroroszországgal és mindazokkal szemben, akik segítik Oroszország Ukrajnával szembeni – Borell szavai szerint – “agresszióját”.
    
Azt mondta, az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók költséggel járnak Európa számára, de – mint fogalmazott – “készen kell állnunk az ár megfizetésére, különben sokkal magasabb árat kell fizetnünk a jövőben”. Az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat többé nem a kereskedelem fogja meghatározni – tette hozzá.

Nos, “készen állnak” – azaz készen állnak a magas árak fogyasztókkal való megfizettetésére.
    
A mostanában különösen sokat fontoskodó, létezését igazolni kívánó “uniós diplomácia” vezetője közölte: Ukrajna orosz inváziója megmutatja, hogy az “európai unió létfontosságú feladata” az orosz olajtól és gáztól való függőségének csökkentése, valamint a megújuló energiaforrásokra és a hidrogénre való átállás.
    
“Az energia nem fog kikerülni ebből a konfliktusból, akár tetszik, akár nem” – fogalmazott Borrell.
    
Arra figyelmeztetett azonban, hogy Európa energiafüggőségének megszüntetése nem lesz könnyű. Szavai szerint a piaci nyugtalanság növelni fogja az árakat, amit a fogyasztóknak kell majd megfizetniük.
    
“Talán bevezethetnénk támogatásokat a legkiszolgáltatottabbak védelmében, de olyan helyzetben vagyunk, hogy cselekedeteinknek és válaszainknak gazdasági következményei lesznek, és erre fel kell készülnünk” – fogalmazott.
    
A főképviselő üdvözölte, hogy a beutazási korlátozásokat követően Svájc az Európai Unióhoz hasonlóan az országban tárolt orosz vagyon befagyasztását rendeli el. “Jó hírnek” nevezte, hogy a pénzek Svájcon keresztüli mozgatása a továbbiakban nem fogja segíteni az orosz oligarchákat.


(az MTI jelentésének felhasználásával/Dél-amerikai Magyar Hírlap / a címlapkép egy nappal korábban készült: EC – Audiovisual Service)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük