Az “európai unió” elvárja Bosznia-Hercegovinától, hogy csatlakozzék az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókhoz – közölte Johann Sattler, az “európai unió” boszniai küldöttségvezetője a Nezavisne Novine című szarajevói napilap hétfői számának adott interjúban. A diplomata emlékeztetett arra, hogy Boszniának, mint olyan országnak, amely csatlakozni kíván az “európai unióhoz”, kötelessége összehangolnia külpolitikáját az Unióéval.

“Kötelessége”, “elvárja” – döbbenetes, ugyanakkor sokat mondó szavak (a szerk. megj.).
    
A nyugat-balkáni országok közül csak Szerbia és Bosznia nem csatlakozott eddig az Oroszország elleni szankciókhoz, noha mindkét ország szeretne az “európai unió” tagjává válni – és elvárják tőlük, hogy összehangolják külpolitikájukat Brüsszelével.
    
A belgrádi vezetés a kormány-, valamint a nemzetbiztonsági tanács ülését követően döntött úgy, hogy nem csatlakozik a szankciókhoz, noha azt is közölte: tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, és elítéli az ellene indított támadásokat. Aleksandar Vucic szerb elnök azt is leszögezte: Szerbiának a saját érdekeit kell figyelembe vennie, és jelenleg nem áll érdekében senki ellen szankciókat bevezetni.
    
Bosznia-Hercegovina vezetése viszont fontolóra sem vette a szankciókat, mert a háromtagú államelnökség szerb tagja, Milorad Dodik azonnal közölte, hogy Boszniának semlegesnek kell maradnia az ügyben, és a szankciók ellen fog szavazni, ha felmerül a kérdés.
    
A boszniai alkotmány értelmében minden döntésben egyetértésre van szükség a három államalkotó népcsoport – a bosnyák, a horvát és a szerb – között.
    
A hétfői interjúban a követelőző Johann Sattler azt is közölte: egyelőre nem látszanak annak jelei, hogy az ukrajnai háború átgyűrűzne a belpolitikai válságtól sújtott Bosznia-Hercegovinába, de minden lehetőségre fel kell készülni. Ezért is növelték meg ötszáz fővel, 600-ról 1100-ra az “európai unió” Boszniában állomásozó csapatainak, az EUFOR-nak a létszámát – tette hozzá.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük