Folyamatos a dezinformáció a kétségbeesetten próbálkozó ukrán oldalon: az elhíresült, csak épp a gép képességei ismeretében teljesen valószínűtlen história, miszerint a “Kijev Szelleme” névre keresztelt, majd’ 35 éves ukrán MIG-29-es hat modern orosz gépet, köztük egy vadonatúj Szu-35-öst is megsemmisített – természetesen hazugság volt – csak úgy, mint a többi ukrán háborús propaganda.

Az ominózus hamisítvány. Egy tévéjáték képernyőképéről készült rossz minőségű mobilos felvétel.



Az állításokat alátámasztandó az ukránok “videofelvétellel” jelentkeztek, de mivel ilyenük természetesen nem lehetett a meg nem történt eseményekről – így hamisítottak egyet! – méghozzá elég amatőr eszközökkel.

Hasonló mód hamisítvány a legtöbb, kilőtt “orosz tankot” mutató kép és videó is.

Mivel az ukrán hadsereg szinte 100%-ig, de az orosz is többségében még a Szovjetunió arzenáljából örökölt eszközökre támaszkodik – így gyakorlatilag lehetetlen különbséget tenni az ukrán és az orosz harcjárműről készült képekek közt – így egyúttal biztos választ adni egy-egy kilőtt roncs hovatartozását illetően.

Amíg – teljes nyugati támogatottsággal – az ukrán propagandagépezet csúcsra járatva működik, addig az orosz féltől alig kerül ki konkrét információ a hadi helyzet állásáról. Ami pedig kikerül, azt azonnal ukrán “hírekkel” és “statisztikákkal” próbálnak hitetlenné tenni.

A tanulság: legyünk nagyon óvatosak a hírek értékelésekor – forrástól függetlenül. A CNN vagy épp a BBC ma épp olyan megbízhatatlan információkkal “szolgál”, mint az Ukraina 24 csatorna. Nincs már olyan, hogy teljesen megbízható hírforrás – pláne ilyen nagy mértékben ellenérdekelt felek lakájmédiái közt.

Háborús propaganda – érdemes újra megtanulnunk ezt a kifejezést.

A deepfake korában bármit is látunk, előbb érdemes megvizsgálni: a dolog egyáltalán lehetséges-e, vagy reálisnak tekinthető-e?


(Dél-amerikai Magyar Hírlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük