Az ukrán-lengyel határon csütörtökön 29 ezer ember kelt át – közölte a lengyel határőrség a Twitteren. Pénteken a hatóságok egyre erősödő határforgalomról számoltak be. A péntek reggeli bejegyzés szerint előző nap az Ukrajnával közös határszakaszon összesen 38 200 utas kelt át az ellenőrző pontokon, ebből 9200-an Ukrajna, 29 ezren pedig Lengyelország irányában. Péntek délután a határőrség szóvivője közölte: aznap 16 óráig 25,5 ezren érkeztek Ukrajnából, ez tízezerrel több, mint az előző nap azonos órájáig.
    
Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője egy péntek reggeli interjúban közölte: az érkezők mintegy fele szóbeli nyilatkozatot tett arról, hogy az előző napi orosz hadművelettel kirobbantott háború elől menekül. A szóvivő aláhúzta: mivel a lengyel-ukrán határ az Európai Unió külső határának is számít, Lengyelország továbbra is betartja a szükséges határátlépési eljárásokat, bár rugalmasabbá teszi őket.
    
Andrzej Popko, a regionális határőrség szóvivője még csütörtök délután közölte: Ukrajnából a hiányos vagy érvénytelen személyazonossági dokumentumokkal érkezőket is beengedik Lengyelországba, az ilyen személyeknek 15 napon belül kell rendezniük az iratokat az ukrán konzulátuson vagy valamelyik lengyel vajdasági hivatalnál.
    
A határellenőrzés felgyorsítása érdekében a lengyel kormány csütörtök esti rendeletében megszüntette az Ukrajnából érkezők számára a karantént, amely máskülönben kötelező a lengyel határt átlépő, a koronavírus ellen be nem oltottak számára.
    
Csütörtökön, az Ukrajna elleni orosz hadművelet elindítása után, az Ukrajnával határos két lengyel vajdaságban összesen kilenc befogadóközpontot létesített a határőrség, a helyi hatóságok és az idegenrendészeti hivatal közreműködésével.
    
A központokban az Ukrajnából érkező menekültek megkapják a szükséges információkat, a további hivatalos eljárásról is tájékozódnak, élelmiszer- és orvosi ellátást kapnak, és rövid pihenésre, melegedésre is van lehetőségük.
    
A befogadóközpontokból a tűzoltóság buszokkal szállítja a nyugatabbra fekvő vajdaságokba azokat, akik erre igényt tartanak. Helyszíni beszámolók szerint az ukránok többsége a már egy ideje Lengyelországban tartózkodó, ott dolgozó rokonokhoz, ismerősökhöz utazik tovább.
    
Szemtanúk szerint az egyik legforgalmasabb határátkelő, Medyka környékén személygépkocsik ezrei parkolnak, a Lengyelországban élő ukránok ott várnak az Ukrajnából érkező hozzátartozóikra.
    
Míg csütörtökön a forgalom mérsékelt növekedését jelentették az Ukrajnával közös határátkelőkön, a határőrség péntek reggeli beszámolói szerint a forgalom már jelentősen megnőtt, a határőrök ezért megemelt létszámban teljesítenek szolgálatot. Az ukrajnai oldalon az informatikai rendszer összeomlása lassítja az ellenőrzést.
    
A Radio Wnet lengyel csatorna ukrajnai tudósítója szerint hosszú kocsisorok kígyóznak a határ ukrán oldalán, sokórás várakozásra kell számítani. A határ irányába tartanak a háború elől gyalog vagy biciklivel menekülő emberek is – hangzott el a határövezeti tudósításban.
    
Péntek délutáni hatósági jelentések szerint a Dorohusk településnél működő határátkelő ukrán oldalán 24 óránál is hosszabb volt a várakozási idő.
    
Adam Niedzielski egészségügyi miniszter pénteki Twitter-bejegyzésében bejelentette: üzembe helyezik a 150 sérült szállítására alkalmas mentővonatot. Niedzielski egy csütörtöki interjúban elmondta: az ukrán határtól a lengyelországi kórházakba szükség esetén sérülteket szállító, orvosi műszerekkel ellátott és egészségügyi személyzettel üzemelő vonat új, Lengyelországban eddig nem alkalmazott megoldást jelent.
    
Przemyslaw Czarnek oktatásügyi miniszter a lengyelországi egyetemek rektorait kérte az Ukrajnából érkező hallgatók és tudósok támogatására, és kilátásba helyezte egy, az ukrán hallgatókat befogadó egyetemeknek szánt ösztöndíjprogram elindítását is.
    
Pénteken számos lengyelországi önkormányzat jelezte, hogy kész befogadni ukrajnai menekülteket, és elindult több jótékonysági gyűjtés is. A lengyel kormány 37 millió zlotyval támogatja a menekülteket befogadó vajdaságokat. Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal vezetője nem zárta ki, hogy jelentős, például egymillió fős menekültáradat esetén Varsó európai uniós forrásokért fog folyamodni.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük