Amerikai érdekek fűtötte “doppingbotránya” ellenére Kamila Valijeva áll az élen a női műkorcsolyázók keddi rövidprogramja után a pekingi téli olimpián. A 15 éves sportoló elbírta a körülmények miatt rá nehezedő nyomást, mert bár a háromfordulatos Axelt elrontotta, a programja további részét hibátlanul teljesítette – így 82,16 pontjával ismét egyértelműen a legjobb lett.

Az orosz Kamila Valijeva a rövidprogramját mutatja be a női műkorcsolyázók versenyében.
(MTI/Kovács Tamás)


    

A januárban Európa-bajnokságot nyert orosz műkorcsolyázó világbajnok honfitársát, Anna Scserbakovát előzi meg közel két ponttal – de a végtelenül unalmas programot bemutató, a tripla Axelt meg sem próbáló, harmadik helyre “behozott” japán Szakamoto Kaori hátránya sem éri el a hárompontos különbséget.
 
A csapatversenyben az Európa-bajnok Valijeva szenzációsan korcsolyázott, a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, s ugyan harmadjára elesett, de így is élen végzett a mezőnyében, így nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt, megelőzve az Egyesült Államok és Japán válogatottját.
    
Valijeva, és vele együtt az orosz váltó kizárásához erős amerikai érdek fűződik.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert idős pácienseknél, szívbetegségek kezelésére használják.
    
A kűrt csütörtökön – magyar idő szerint 11.10-től – rendezik, Valijeva szereplése miatt a megszokott 24 helyett 25 versenyzővel.

    Eredmények:
    Műkorcsolya, nők, állás a női rövidprogram után:
1. Kamila Valijeva (Orosz Olimpiai Bizottság) 82,16 pont
2. Anna Scserbakova (Orosz Olimpiai Bizottság) 80,20
3. Szakamoto Kaori (Japán) 79,84

A negyedik helyről a szintén orosz Alekszandra Truszova várja a folytatást.


(az MTI jelentése nyomán/Dél-amerikai Magyar Hírlap / címlapkép: MTI/Kovács Tamás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük