Kijev nem kapott választ Moszkvától a 48 órás ultimátumára. Letelt a 48 órás határidő, de Moszkva nem adott “magyarázatot” Kijevnek az Ukrajnával szomszédos területeken és “az ideiglenesen megszállt” – valójában már közel egy évtizede demokratikus úton Oroszországhoz visszatért (a szerk.megj.) – Krím-félszigeten folytatott katonai tevékenységéről – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap a Twitteren. A teljesen abszurdnak ható kijelentésnél nem állt meg a valóságtól már rég és végérvényesen elszakadt ukrán:

“Megtesszük ezért a következő lépést. Ukrajna a következő 48 órán belül találkozót hív össze Oroszországgal és az összes állammal, amely részese az (EBESZ által elfogadott) bécsi dokumentumnak” – írta a Twitteren. Hozzátette: ha “Oroszország komolyan veszi saját szavait a biztonság oszthatatlanságáról az EBESZ-térségben, akkor teljesítenie kell a katonai átláthatóságot érintő kötelezettségvállalásait a feszültség csökkentése és az összes részt vevő állam biztonságának növelése érdekében”.
    
Kuleba pénteken jelentette be, hogy Kijev a bécsi dokumentumnak megfelelően részletes felvilágosítást kért az Oroszországi Föderációtól az Ukrajnával szomszédos területeken és a “megszállt” Krím-félszigeten végzett katonai tevékenységekkel kapcsolatban.
    
Az 1992-ben elfogadott bécsi dokumentum rendelkezései szerint Oroszországnak pontosan meg kell határoznia a katonai tevékenység területeit, meg kell jelölnie a befejezés időpontját, valamint a katonai alakulatok nevét, alárendeltségét, számát, továbbá a fegyverek és katonai felszerelések típusát – mutatott rá a miniszter. Közölte, hogy a válaszadásra 48 órát adtak Oroszországnak.

Nyilván ezen a ponton bő százmillió ember tört ki görcsös röhögésben Oroszországban – de a műsornak még ekkor sem volt vége:
    
Kuleba előre bocsátotta, hogy “elégtelen vagy nem megfelelő válasz” esetén Ukrajna Oroszországhoz és a bécsi dokumentum többi tagállamához fordul rendkívüli ülés összehívása érdekében, amelyen Oroszországnak pontosításokat “kell” tennie.
    
“Továbbra is kihasználunk minden diplomáciai lehetőséget Ukrajna biztonságának szavatolása érdekében” – hangsúlyozta még pénteken a külügyminiszter.

Nem túl magyarosan: no more comment.


(MTI nyomán/Dél-amerikai Magyar Hírlap / címlapkép: Tovel, Spesh531, CC BY-SA 3.0, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük