Nem ért egyet a Kreml Josep Borrell “európai uniós” kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, aki tekintélyelvű rezsimnek minősítette Oroszországot és Kínát. Erről Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nyilatkozott újságíróknak szerdán az orosz fővárosban. Peszkov Borrellnek azt a kijelentését kommentálta, amely szerint “két tekintélyelvű rendszer erős szövetséget hozhat létre”. Az uniós tisztségviselő figyelmeztetése azután hangzott el, hogy Kína támogatásáról biztosította Oroszországnak az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben támasztott biztonsági garanciaigényeit.
   
 “Mindenekelőtt egyáltalán nem értünk egyet azzal az értékeléssel, hogy tekintélyelvű rezsimekről van szó” – szögezte le Peszkov.
    
“Nem gondoljuk, hogy az európai uniónak joga lenne ilyen értékelést adni az Oroszországi Föderációról vagy a Kínai Népköztársaságról”- tette hozzá.
    
A szóvivő érvelése szerint Oroszország és Kína egyaránt “nagy, szuverén ország, saját politikai rendszerrel és saját államszerkezeti rendszerrel”.
    
Peszkov szerint Moszkva tiszteletben tartja más államok rendszerét, nem avatkozik a belügyeikbe, és joggal várja el másoktól ugyanezt a tiszteletet. Úgy vélekedett, hogy Borrell kijelentései nem illeszkednek ebbe a logikába.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük