Egy friss közvélemény-kutatás szerint a románok kétharmada egyetért azzal az állítással, miszerint a koronavírus-járványt a “globális elit” idézte elő, hogy ellenőrzése alá kényszerítse a világ lakosságát. Ezt az INSCOP közvélemény-kutató intézet mutatta ki pénteken ismertetett felmérésében, amelyet január 11. és 18. között telefonos módszerrel végeztek három százaléknál nem nagyobb hibalehetőséget garantáló országos reprezentatív mintán.
   

 A mérés szerint a megkérdezettek alig 28,4 százaléka volt azon a véleményen, hogy a koronavírus-járvány természetes módon alakult ki, miként az emberiség történetének korábbi világjárványai.
    
A válaszadók 28,5 százaléka hisz egy olyan globális terv létezésében, amely azt célozza, hogy a koronavírus elleni oltásokkal chipeket ültessenek az emberek testébe, míg 66 százalékuk elveti ezt az elméletet.
    
A felmérés alanyainak több mint fele (54,7 százalék) értékelte úgy, hogy álhíreket próbáltak elhitetni vele, míg 41,8 százalékuk nem érzékelt megtévesztési szándékot. Az oláhoknál terjesztett álhírek forrásaként 27,3 százalék Oroszországot, 17 százalék az Európai Uniót, 17,7 százalék Kínát, 5,4 százalék Magyarországot, 4,9 százalék pedig az Amerikai Egyesült Államokat jelölte meg.
    
Az INSCOP közvélemény-kutató intézet két-három havonta készít számos kérdéskört vizsgáló, fejezetenként ismertetett felmérést a Társadalmi bizalmatlanság: Nyugat vagy Kelet, a nacionalizmus térnyerése az álhírek és félretájékoztatás korában címmel, amelyhez a román-lett-amerikai partnerséggel létrehozott, a Fekete-tenger térségének civil szervezeteit és médiaprojektjeit segítő Black Sea Trust for Regional Cooperation alapítványtól szerzett pénzügyi támogatást.


(MTI nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük