Az Egyesült Államok kész szövetségeseivel és partnereivel együtt határozottan reagálni, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát – mondta Joe Biden amerikai elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott csütörtök délutáni telefonbeszélgetése alkalmával. A kijelentéssel az a probléma, hogy Oroszország jelen állás szerint (még) egyáltalán nem támadja Ukrajnát, semmiféle katonai erővel.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden hangsúlyozta “az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.” Mint írják: az amerikai elnök kiemelte, hogy az Egyesült Államok több mint félmilliárd dollár fejlesztési és humanitárius segélyt nyújtott Ukrajnának az elmúlt évben, és mérlegeli, hogy további gazdasági támogatást (értsd: leginkább hiteleket) nyújtson a kelet-európai országnak.
    
Zelenszkij a beszélgetést követően, a Twitterre írt rövid bejegyzésében úgy fogalmazott: “Megbeszéltük a közelmúltbeli diplomáciai erőfeszítéseket a deeszkaláció érdekében, és megállapodtunk a jövőre vonatkozó közös lépésekről.” Az ukrán elnök hozzátette: megköszönte Bidennek a katonai segítséget, valamint szó esett Ukrajna pénzügyi támogatásának lehetőségeiről is.

A Biden-család Ukrajna körüli zűrös ügyei már évekkel Joe Biden elnöksége előtt előrevetítették, hogy ha egy nap elnökké választják, akkor Ukrajna a az elnöki politika fősodratába kerül majd.


(az MTI jelentésének felhasználásával/Dél-amerikai Magyar Hírlap / a címlapképen ütött-kopott ukrán BTR-80-as lövésszállító jármű egy nyugati országok részvételével folytatott hadgyakorlat alkalmával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük