Legyünk nagyon óvatosak magyarországi utazásaink, vásárlásaink alkalmával!

Ki gondolta volna, hogy Magyarországon – a saját nemzettestvérei közt – jobban oda kell figyelnie az embernek arra, hogy ne csapják be, mint az ezen a téren legendásan rosszul álló Dél-Amerikában? Márpedig sajnálatos módon ez a helyzet: ismét teret nyert Magyarországon a “túlszámlázás”, valamint az üzletekben a vásárlók megtévesztése, átverése. Több, hozzánk érkezett panasz után közelebbi tapasztalatokra is szert tettünk a témában: a nyugat-magyarországi tudósítónkat öt legutóbbi vásárlásból mind az ötször átverték az egyik német élelmiszerlánchoz tartozó várpalotai üzletben. Az ötből a legsúlyosabb alkalommal egy drágább termék árát kettő helyett háromszor számították fel, valamint hat (nem elírás, 6 db!) másik terméket a kiírt ár majd kétszereséért számlázta ki a kasszás. Valódi jogorvoslat nincs, legfeljebb csak elméleti. Szó szerint idézve “nem hiszem, hogy tudunk segíteni”.

A megdöbbentő részletekről kollégánk részletesen beszélt a Hírlapnak:

Aligha hiszem, hogy az öt esetet nézve összességében talán tizenöt-húszezer forintnyi jogtalanul szerzett bevétel – amiből mindössze 1099 forintot próbáltam megreklamálni – megérte egy havonta több százezer forintot költő törzsvásárló elvesztését. Ők nyilván csak az idegen nyelven beszélő, <büntetlenül> megvágható <külföldieket> látták bennünk. Nem feltétlen tudhatták, hogy újságíró, azon túl is nemzetközi tudósító vagyok – talán azért engedték meg maguknak mindezt az aljasságot. Nyilván fogalmuk sincs róla, de a vásárlóval szemben nem is azért kellene tisztességesnek lenni, mert valaki újságíró vagy bármi más, hanem mert az az ember megtisztelte az üzletét azzal, hogy ott költi el a pénzét. Szerintem.
(…)
Őszintén szólva már csak nevetek az egészen. Amíg még itt kell lennem, ezentúl a Penny és a Spar üzleteibe járok majd vásárolni – ott kedvesek az eladók, tiszta az eladótér és nem űznek sportot abból, hogy átverjék a vásárlókat
.”

További részletek a Dél-amerikai Magyar Hírlap január 28-án megjelenő számában.


A külföldieket, külhoni magyarokat átverő magyarországi “trükkös” vállalkozások (lehetőségekhez képest teljes) listája a Dél-amerikai Magyar Hírlapban

A Dél-amerikai Magyar Hírlap pontokba szedte, hogy miként kerülheti el, hogy hazalátogató turistaként becsapják Magyarországon: mely helyeket érdemes elkerülni, és mikor kell nagyon résen lenni.

Egyedülálló extra melléklet a lapban! Lapunk 4 oldalas országos feketelistát állított össze azokról a magyarországi kereskedelmi egységekről, ahol már vertek át külföldieket, hazalátogató külhoni magyarokat. A listát ezentúl évente legalább kétszer, az új esetekkel frissítve fogjuk kiadni. Egyúttal – mindannyiunk érdekében – arra kérjük kedves Előfizetőinket, írják meg, ha hasonló sérelem érte Önöket Magyarországon! Változást ezzel a magyarországi “üzleti morál” terén aligha fogunk tudni elérni, de talán megvédhetjük a jövőben hazalátogató amerikai magyar testvéreinket attól, hogy őket is be tudják csapni az erre berendezkedett “kereskedelmi és vendéglátó” egységek.

Nyilván szégyen ezeket kereskedőknek vagy épp vendéglátóknak nevezni – azért is az idézőjel.


1899 január 29-én született Páger Antal, Magyarország egyik legtehetségesebb színművésze

A hallatlanul népszerű Páger Antal neves alakja volt a dél-amerikai magyar emigrációnak. A 2. világháború után 1954-ig Buenos Airesben, az általa és és többek közt Szeleczky Zita által alapított Magyar Színjátszó Társaság tagjaként magyar nyelvű színdarabokban lépett fel. Egy ragyogó tehetség, akinek a sors rögös utat szánt – mint megannyi magyarnak abban az időben…


Híres magyarok Dél-Amerikában (IX. rész)

Korábban már olvashattak a témában egy nagyobb hangvételű cikket, azonban most időrend szerint bontva, mélyebben is foglalkozunk a kontinens nagy magyarjaival. A XVII. századtól napjainkig, hétről-hétre, három hónapon át kalauzoljuk olvasóinkat a dél-amerikai történelem zivataros évszázadain át napjainkig – híres magyarok életét megismerve.


Nyilasok emigrációban (X. rész)

A Nyilaskeresztes Mozgalom vezetői számára nem maradt más választás a háború befejeződésekor, mint a menekülés a bevonuló szovjet hordák elől. Akiket elfogtak, azokra a biztos halál várt – de a rendszer alacsonyabb posztokat betöltő emberei sem akartak feltétlenül a szovjet-kommunisták kezeire kerülni. Sorozatunk tizedik, befejező része a nyilas emigráció jelenébe enged eddig még soha nem látott mélységű betekintést. Órákon át tartó utazás egy leponyvázott tehergépkocsi platóján, majd kilométeres gyaloglás terepen, kilátást csak minimális mértékben, lefelé engedő szemkötőben, őrök által karonfogva, az utolsó másodpercig szigorú felügyelet alatt. Interjú majd’ teljesen elsötétített szobában, háttal a beszélgetőpartnereknek. A Hírlap történetének egyik, ha nem legizgalmasabb tudósítása! Egy manapság kényesnek számító témáról, a befejező részben is az utolsó betűig objektíven.


Hasznos tanácsok kivándorlóknak – IV. rész: Chile

A lapunkhoz érkezett megkereséseket látva egyre többen játszanak a gondolattal Magyarországon és Európa nyugati felében is, hogy Dél-Amerikába költözzenek. Az elsőre meglepőnek tűnő szándék mögött alapjaiban különböző okok rejlenek. Azt azonban látni kell, hogy a kivándorlás Dél-Amerikába nagyon különbözik attól, amit az európai polgár az “eu”-féle szabad mozgás rendszerében tapasztalhatott. Sorozatunk negyedik részében Chile bevándorlási szabályait vesszük górcső alá, gyakorlati tapasztalatokkal kiegészítve.


Közel negyvenezer dollárt gyűjtött a DAMTV a dél-amerikai magyar nyelvoktatás fejlesztésére

A pénzt kimondottan a magyar közösségektől elszeparáltan élő családok gyermekeinek nyelvoktatására gyűjtötte a Dél-amerikai Magyar Televízió. Az adományozók közt a televízió dolgozói is szép számmal vannak jelen. A pénzből és a legalább kétszer ekkora értéket képviselő természetbeni felajánlások segítségével egy online nyelvoktató-rendszer jön létre 2022 végére, 2023 elejére – amely a legalapvetőbb magyar nyelvi alapoktól induló, és egészen a C2 szintig elérő tanfolyamokból épül majd fel. A megvalósuló rendszer élő nyelvtanári konzultációra is lehetőséget ad majd az ingyenes, de felvételihez kötött tanfolyamokon résztvevők számára.


A Dél-amerikai Magyar Hírlap legfrissebb lapszáma január 28-án jelenik meg – a fenti témákon felül is megannyi érdekes tartalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük