A vártnál nagyobb mértékben, négy hónapja a legalacsonyabbra csökkent az eladott használt lakások száma tavaly decemberben az Egyesült Államokban, 2021 egészében azonban az elmúlt 15 év legnagyobb forgalmát regisztrálták az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) közleménye alapján. Decemberben szezonális kiigazítással az előző havihoz képest évesítve 6,18 millióra csökkent az eladott lakások száma az Egyesült Államokban, négy hónapja a legkisebbre. A tényleges értékesítés kisebb lett a 6,44 milliós piaci várakozásoknál. Novemberben 6,48 millió volt az évesített értékesítési szám.
    
Az eladásra kínált lakások száma 18 százalékkal 910 ezerre csökkent, ami 1,8 havi kereslet kielégítéséhez elegendő. Az eladott lakások medián ára 358 ezer dollár volt decemberben, 15,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A decemberivel együtt 6,12 millió lakás cserélt gazdát 2021-ben az Egyesült Államokban, 8,5 százalékkal több mint az előző évben és a legtöbb 2006 óta.
    
“Decemberben csökkent ugyan a lakáspiaci forgalom, de ez sokkal inkább a kínálat hiányának, mint a kereslet csökkenésének tudható be” – foglalta össze a decemberi jelentést Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza. Véleménye szerint az idén a lakásvásárlóknak a jelzáloghitel-kamatok némi emelkedésére kell majd számítaniuk a lakásárak mérsékelt, 3-5 százalékos emelkedése mellett.
https://www.nar.realtor/infographics/existing-home-sales-housing-snapshot


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük