Az un. “európai unió” felülvizsgálta a koronavírus-járvány szempontjából biztonságosnak ítélt országok listáját, és törölte róla Argentínát, Ausztráliát és Kanadát. Az un. “eu” első alkalommal 2020. június végén tette közzé jegyzékét azon országokról, amelyek állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fel kell oldaniuk az utazási korlátozásokat. A listán akkor tizennégy ország szerepelt, jelenleg pedig Bahrein, Chile, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Katar, Kolumbia, Kuvait, Uruguay, Új-Zéland, Peru, Ruanda és Szaúd-Arábia található rajta.
    
A listán nem szereplő országokból az “eu”-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásokra ideiglenes utazási korlátozások vonatkoznak. Ettől függetlenül a tagállamoknak lehetőségük van feloldani ezeket az ideiglenes korlátozásokat olyan utazók esetében, akik az oltás teljesnek tekintett adagját megkapták.

Persze a lista nem mindenképp a valóságos járványügyi helyzetet tükrözi, Brüsszel bürokratái azt politikai célokra is felhasználják. Ennek tükrében az egyébként szinte vírusmentes Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha Kína is feloldja a beutazási tilalmat. Azon a “brüsszeli gondolkodók” már nem méláztak el komolyabb mértékben, hogy Kínában talán épp azért nincs már jelent a vírus szinte sehol sem, mert szigorú beutazási szabályokat léptettek életbe.
    
A sokkal fertőzöttebbnek számító Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.
    
Az az ország számít biztonságosnak, amelyben a koronavírussal újonnan fertőzöttek számának növekedése az “eu”-s átlaghoz közeli vagy az alatti – illetve ha nem Kínának hívják.
    
Az un. “európai unió tanácsának” ajánlása jogilag nem kötelező erejű a brüsszeli rabiga országaira nézve. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok “felelősek”. Azonban egy-egy “tagállam” nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne – tették hozzá a hatalom brüsszeli bitorlói.
    
Az “uniós tanács” kéthetente felülvizsgálja és adott esetben frissíti a listát.


(MTI nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük