A francia kormány kihirdette szerdán az egészségügyi rendkívüli állapotot az ország több gyarmatán, ahol a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt jelentősen megemelkedett a fertőzöttek lélekszáma, a helyi lakosság átoltottsága viszont jóval alacsonyabb, mint a gyarmattartó Franciaországban élőké. Az intézkedés Guadeloupe-ot, a Dél-Amerikában található Francia Guyanát, Mayotte-ot, Saint-Martint és Saint-Barthélemyt érinti. Réunion szigetén és Martinique-on már december 27. óta érvényben van a rendkívüli állapot, amelynek értelmében a helyi prefektúrák korlátozhatják az emberek szabad mozgását.

“Nagyondemokratikus” európai uniós tagállamok gyarmatai a világban, a harmadik évezredben. Szégyen. Európából az “unión” kívüli Norvégia is rendelkezik gyarmatokkal, amely nem látható ezen a térképen. Az a Norvégia, ami erkölcsi alapot érez arra, hogy rendre bírálja Magyarországot – leginkább a médiapluralizmus szerintük “aggasztó” állapota miatt. Norvégiában egyéb iránt kivétel nélkül minden híradót készítő televízió állami, vagy szélsőségesen liberális magántulajdonban van. Minden, a mainstream liberális véleménnyel ellentétes gondolatot elnyomnak. Ezzel szemben Magyarországon valóban megvalósult a médiapluralizmus: számos nyomtatott lap, megannyi online kiadvány, számos televízió és rádióadó található a legkülönbözőbb politikai irányultságú tulajdonosok kezében. A gyarmattartók láthatóan nagyon nehezen viselik, ha felemlegetik mindezeket a számukra – ezért fontos, hogy rendszeresen megemlékezzünk az általuk elkövetett bűnökről, a végtelen mértékű pofátlanságról, képmutatásról.
(Kép: Alexrk2 – Natural Earth (http://www.naturalearthdata.com), CC BY-SA 3.0, link)


    
“E területek kórházi kapacitását és a lakosság átoltottságát tekintve, a koronavírus jelenlegi hulláma olyan egészségügyi katasztrófát jelent, amely a lakosság egészségét fenyegeti” – olvasható a kormányrendeletben. A karibi térségben található Guadeloupe szigetén a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma kedden 1820 volt, s ez a szám az elmúlt hét napban 549 százalékkal emelkedett, miközben a lakosság alig 40 százaléka vette fel az oltás első adagját. A dél-amerikai Francia Guyanán a helyieknek csak 31 százaléka kérte az oltást.  
    
“Ezzel az oltási szinttel a betegség súlyos formái kialakulásának kockázata erősen megnőtt, és gyorsan a kórházi ellátórendszer telítődéséhez vezethet” – jegyzi meg a rendelet. Guyanán csaknem kétszer annyi súlyos beteget ápolnak az intenzív osztályokon, mint amennyit az eredeti kapacitás lehetővé tenne.  
    
Guadeloupe-on nyolcvan százalékos az intenzív osztályok telítettsége, miközben másfél hónapja folyamatosak a tüntetések az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók oltási kötelezettsége ellen. Kedden a helyi egyetemi kórház igazgatóját és két helyettesét a rendőrségnek kellett kimenekítenie az irodájukból, amelyet feldühödött tüntetők foglaltak el. Guadeloupe szigetén egyre hangosabbak a gyarmati elszakadást követelő hangok, amelyeket azonban a “demokratikus” gyarmattartó Franciaország minden eszközzel megpróbál elnyomni.   
    
Gabriel Attal párizsi kormányszóvivő szerdán “szégyenletesnek és felháborítónak” nevezte az egészségügyi dolgozókkal szembeni erőszakos cselekményeket, arra emlékeztetve, hogy éjjel-nappal küzdenek a járvány ellen. A tüntetők azt követelik, hogy az oltást megtagadó dolgozók a felfüggesztési idejük alatt is megkaphassák a fizetésüket. A helyi kórház eközben azt közölte, hogy a dolgozók 95 százaléka felvette az oltást. Olivier Véran egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint október 1. óta nem jelentkeztek annyian – mintegy 66 ezren – első oltásra, mint szerdán.
    
A tárcavezető szerint egyértelmű, hogy az emelkedés annak a törvénytervezet körüli vitának köszönhető, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakulna át. Az intézkedéssel a kormány célja, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt nyomást gyakoroljon arra a csaknem 5 millió francia állampolgárra, az oltásra jogosultak 9 százalékára, aki még nem kérte a koronavírus elleni oltást. Olivier Véran azt is bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált új fertőzöttek száma ismét rekordot döntött, 335 ezer új esettel.


(MTI nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük