Elérhetetlenné vált mára a teljes kazahsztáni Internet a világ számára – és fordítva is, a világháló a kazahsztáni emberek számára. Még a kazahsztáni állami hivatalok oldalai sem érhetőek el az Interneten. Kazahsztánban az után hirdettek rendkívüli állapotot, hogy az emelkedő üzemanyagárak miatt zavargások törtek ki a közép-ázsiai országban. Az Almatiból, Kazahsztán korábbi fővárosából, ill. legnagyobb városából kiinduló, eleinte jelentéktelennek látszó megmozdulás mára országossá vált: a feldühödött tüntetők országszerte rendbontásba, szisztematikus rombolásba kezdtek. Szétvert, lángoló rendőrautókról, felgyújtott állami épületekről készült felvételek járták be a világsajtót.

A tüntetések nyomán a kazah kormány bejelentette a lemondását. Az orosz hatóságok közben arra figyelmeztetettek, hogy külső beavatkozásról – külföldről pénzelt rendbontásról – kell tartani Kazahsztánban.

Az ország műholdas televíziói is megszakították az adásukat. A kazah nemzetközi műholdas adás végül greenwichi középidő (GMT) idő szerint 13:50-kor tért vissza – egy lovakról szóló konzervműsorral. Az országból hosszú órák nem jutottak ki újabb felvételek.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük