Elhunyt Dobos Attila zeneszerző, énekes. A hatvanas években a Táncdalfesztiválokon ismertté vált művész 80 évesen, hétfőre virradó éjjel hunyt el budapesti otthonában – erősítette meg a hírt az MTI-nek testvére, Dobos Zsuzsanna. Dobos Attila 1941-ben született. Már az első, 1966-os Táncdalfesztiválon díjazták egyik dalát, az Annyi ember él a Földönt, amely Koós János előadásában aratott sikert. Ettől kezdve minden évben előadóként, zeneszerzőként a verseny egyik sztárja volt.
    
Írt slágert Hoffer Györgynek (Se veled, se nélküled), Aradszky Lászlónak (Isten véled édes Piroskám; Annál az első ügyetlen csóknál; Még ide-oda húz a szív), Zalatnay Saroltának (Szervusztok régi barátok), Mary Zsuzsinak (Mama; Cseresznyeárus lány dala; Csúnya fiú; Piros pezsgő; Trombitás; Te vagy az oda-ideálom), Harangozó Terinek (Mama úgy szeretlek én; Minden ember boldog akar lenni; Minden nap, mikor eljön az este), Korda Györgynek (Csinálj, amit akarsz) és Koncz Zsuzsának (Most az egyszer táncoljunk egy tangót).
    
Saját előadásában vált ismertté a Kövek a vízparton, a Rózsák illatozzatok, a Krisztina, A boldogságtól ordítani tudnék vagy az Albérlet az emeleten. Dobos Attila táncdalai című válogatáslemeze 1968-ban jelent meg, ezen hat dalát maga énekli. Gyakran lépett színpadra feleségével, Mary Zsuzsival, akivel 1965-ben házasodtak össze és öt évig voltak együtt.
    
Amikor külföldre települt át – “disszidált” – az akkor még kivétel nélkül állami kézben lévő rádiók a dalainak sugárzását abbahagyták – “letiltották” – a lemezét betiltották, és a boltokból megsemmisítés céljából visszavonták. Németországban sikeres fogorvos lett. Később visszatért Magyarországra, 1985-ben jelent meg második lemeze Dobos Attila új dalai címmel. 1991-ben tette közzé Az ember tragédiája című operáját. 2020-ban Szenes Iván életműdíjat kapott. A magyar médiaéletben saját újsággal (Nemzetőr) volt jelen hosszú éveken keresztül, és saját televíziós műsora is volt.
    
Negyedik feleségétől három gyermeke született.

Szerkesztőségünk több évtizedes személyes ismeretség okán fejezi ki legőszintébb részvétét a gyászoló családtagoknak. Attila halálával pótolhatatlan veszteséget szenvedett a magyar zenei világ – és egyúttal a nemzeti-konzervatív sajtó.


(MTI nyomán/Dél-amerikai Magyar Hírlap / címlapkép: misogakazimir.weebly.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük