Magyarországon a beoltottak száma 6 266 064, közülük 5 981 569-en már a második, 3 176 553-an pedig már a megerősítő harmadik oltását is megkapták. 3360 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 256 415-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 82, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 39 186 főre emelkedett – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken. A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 111 676, az aktív fertőzöttek száma pedig 105 553-ra csökkent. 3492 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 334-en vannak lélegeztetőgépen.


    
Az omikron vírusvariáns Magyarországon is terjed, ezért továbbra is az oltás felvételére kérik az oltatlanokat és a megerősítő oltás felvételére a négy hónapnál régebben oltottakat. Hozzátették: az ünnepek alatt is van lehetőség oltásra időpontfoglalással. Már megnyílt az internetes időpontfoglaló a 12-17 évesek megerősítő harmadik oltásához.
    
A kiemelt kórházi oltópontokon az ünnepek alatt is van lehetőség az oltás felvételére: december 31-én, péntek 8-16 óra között,
január 1-jén, szombaton 8-16 óra között. Időpontot foglalni a https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas oldalon lehet.
    
Kiemelték: az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron vírusvariáns magyarországi megjelenésére tekintettel januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást. Emellett az országos oltási munkacsoport a háziorvosokat is felkéri, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat.
    
A tervek szerint januárban minden csütörtök és péntek délután, és szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és járásközponti szakrendelői oltópontokon; csütörtökön és pénteken 14-18 óra között, szombaton pedig 10-18 óra között.
    
A háziorvosok is folytatják az oltást a rendelési időben, és emellett arra kérik őket, hogy legalább egy januári péntek délután és szombaton is oltsanak. Ha a háziorvos vállalja, akkor természetesen nem csak egy, hanem akár négy alkalommal is tarthat oltási akciót.
    
Hozzátették: a háziorvosok számára az országos tisztifőorvos hivatalosan is elrendelte a hétvégi oltási akciónapokat, ezekre a napokra a háziorvos külön térítésre jogosult – írták.
    
A porták közölte azt is, hogy a 12-17 évesek megerősítő oltását a szülő kérésére eddig a háziorvosok és az oltási akció keretében a kórházi oltópontok végezték, azonban péntektől már az interneten is lehet időpontot foglalni. Ebben a korosztályban már hatezren kérték a védőoltást.
    
Kitértek arra is, hogy folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is, eddig 46 ezer gyermeket vittek a szülők oltásra. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették.
    
A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata, akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyerekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után.
    
A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosok is oltanak.
    
A kormányzati portál felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.
    
Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.
    
A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (212 508) és Pest megyében (169 811) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (26 504).
    
Hatósági házi karanténban 16 422-an vannak, a mintavételek száma 9 169 355.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük