Egy Ariane-5 rakéta felhasználásával, többszöri halasztás után felbocsátották szombaton a dél-amerikai francia gyarmatról, Francia Guyanából, Kourouból az évtizedes késében lévő James Webb-űrteleszkópot. A rakéta indítását a NASA TV élőben közvetítette. Az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal, a NASA második igazgatójáról elnevezett James Webb a valaha felbocsájtott legnagyobb teljesítményű űrteleszkóp.

A NASA TV közvetítése a felbocsájtásról.
(NASA TV/YouTube)
(Kép: NASA/Chris Gunn)


    
A 9 milliárd dolláros, azaz közel 3000 milliárd forint költségű űrteleszkóp egy rendkívül összetett műszaki berendezés, amelyet az Egyesült Államokban építettek a NASA megbízásából, európai és kanadai űrügynökségek közreműködésével. Az 1990-ben indított Hubble űrteleszkóp utódjának tekinthető űreszköz a “világegyetem legkorábbi korszakát” fogja kutatni.
    
Miután eléri a kijelölt Nap körüli, a Földdel párhuzamos keringést biztosító pályáját és üzembe áll, a NASA – és egyúttal a világ – legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópjaként az infravörös tartományban kutatja majd a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli és kívüli égitesteket, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.
    
A James Webb űrteleszkóp a Földtől mintegy másfél millió kilométerre, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrange-pontjából fogja a megfigyeléseit végezni. A tervek szerint öt-tíz éven keresztül készít majd korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket. Teljesítménye az infravörös spektrumban akár százszor nagyobb lehet, mint a Hubble űrteleszkópé.


(MTI nyomán, a tárgyi tévedések a Dél-amerikai Magyar Hírlap szakújságírója által javítva / címlapkép: NASA/Bill Ingalls)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük