Lekapcsoltatták a műholdról szerdán az RT orosz hírtelevízió német nyelvű adását (RT Deutsch), miután az illetékes német hatóság úgy találta, hogy a csatorna nem rendelkezik műsorszórási engedéllyel. Az RT Deutsch számára azonban nem is szükséges német adóengedély, hiszen nem német televíziócsatorna. Engedéllyel Oroszországban rendelkezik, az európai terjesztés szabadságát pedig nemzetközi megállapodások (kellene) szavatolják. A hatóság nyilvánvalóan túllépett a hatáskörén.

Az RT német nyelvű hírportálján továbbra is elérhető csatornát az indulása után hét nappal távolította el németországi kínálatából a televízió- és rádiócsatornák sugárzásával és egyéb műholdas távközlési szolgáltatásokkal foglalkozó, franciaországi központú Eutelsat. Az RT Deutsch televízió a hírportálján közölt állásfoglalásában úgy vélte, hogy a sugárzás beszüntetése a berlin-brandenburgi regionális média- és hírközlési hatóság (Medienanstalt Berlin-Brandenburg – MABB) törvénytelen nyomásgyakorlása révén történt.
    
Kifejtették: a MABB a hatáskörén túlterjeszkedve gondoskodott arról, hogy műholdon ne legyen elérhető az RT Deutsch, és megsértette a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezményt, amelyet az Európa Tanács tagállamai – köztük Oroszország és Németország – fogadtak el. Egyben közölték, hogy minden jogi lehetőséget megragadnak, hogy továbbra is minél több platformon eljuttathassák a német adást a nézőkhöz.
    
A MABB már a napokban jelezte, hogy nem tartja jogszerűnek az RT berlini és moszkvai szerkesztőségeiben készített adás műholdas indítását. Eva Flecken, a hatóság igazgatója a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak hétfőn adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a “műsor tartalmával kapcsolatos problémák” mellett van még egy gond, mégpedig az, hogy német médiahatósági engedély nélkül sugározzák.

A valóságban ilyenre azonban semmi szükségünk nincs, így a médiahatóság valóban túlterjeszkedett a saját hatáskörén.
    
“Az RT Deutsch német nyelvű, a német piacot célozza meg, de nem kértek és nem is adtak ki rá műsorszórási engedélyt” – fejtette ki a MABB vezetője, ismertetve, hogy már pénteken megindították a Németország területére az (európai Eutelsat 9 fok keletről fogható műholdja által sugárzott – a szerk.megj.) műholdas adás leállíttatását célzó hivatalos eljárást.

Oroszország számos, Németországot is kiválóan lefedő műholddal rendelkezik – így az európai Eutelsat-ra gyakorolt nyomás aligha akadályozhatja meg az európai terjesztést. Más kérdés persze, hogy jelenleg ezekre a műholdakra aligha néznek németországi műholdvevő-antennák.
    
A Deutschlandfunk összeállítása szerint az RT azzal indokolja, hogy jogosan sugározza német adását, hogy engedélyt kapott a kábeles és műholdas sugározásra a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény egy harmadik tagjától, Szerbiától.
    
Az ügyből várhatóan hosszú jogi vita lesz, és a középpontban az a kérdés áll majd, hogy az egyezmény mely részes állama rendelkezik elsődleges joghatósággal – idézte a Deutschlandfunk Mark Cole-t, a luxemburgi egyetem médiajogászát, aki kifejtette: az a tagállam az illetékes, ahol a műsorszolgáltató székhelye van, ezért a MABB várhatóan arra igyekszik majd rámutatni, hogy az RT Deutsch műsorának előállításához “egész struktúrákat” – televíziós újságírókból álló személyzetet, irodákat – tartanak fenn Berlinben.


(MTI javítva, kiegészítve)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük