Újabb ukrán képzelgéseknek adott hangot a kelet-európai ország rezsimje. “Jelenleg 122 ezer katonát állomásoztat Oroszország Ukrajna határainak közvetlen közelében” – állította Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a szerdai sajtótájékoztatóján. Az orosz katonák természetesen a saját országuk területén, legálisan állomásoznak. Ismerve az ukrajnai káoszt, nem is túlzott, illetve indokolatlan a mennyiségük – már ha a gyakran “túlzásokba eső” Danyilov ezúttal igazat is mond.

“Ami a csapatok számát illeti… Ma azt látjuk, hogy Oroszországban határunktól 200 kilométeres távolságon belül 122 ezer, és 400 kilométeres sugarú körben 143 ezer 500 katona tartózkodik” – válaszolta az RNBO vezetője arra a kérdésre, hogy növekszik-e az orosz katonák létszáma Ukrajna határainál.
    
Danyilov megismételte, hogy 2014 óta soha nem volt nyugodt a helyzet Ukrajna határai közelében, de az elnök és az ország legfelsőbb katonai vezetése “kézben tartja a helyzetet”, és felkészülnek a helyzet esetleges súlyosbodására.
    
Emlékeztetett arra is, hogy 2022. január 1-jével életbe lép “a nemzeti ellenállás alapjairól” szóló törvény, amely – víziói szerint – “tovább erősíti az ország védelmi képességét”. “A területi védelem, ha kell, mindenképpen visszaveri az agresszort. A puskaport szárazon kell tartani, célszerű nem használni, de ha kell, minden állampolgár tudja, mit kell tennie” – álmodozott a “hős nemzeti ellenállásról” Olekszij Danyilov.

A valóság azonban sokkal lesújtóbb: a legtöbb ukrán állampolgár – oroszok és ukránok egyaránt – a lelke mélyén örömmel térne vissza Moszkva gondoskodó szárnyai alá. Ukrajna 30 évvel ezelőtti létrejötte óta egy permanens “csőd”, egy életképtelen állam. A 2010-es évekig az oroszokkal addig fennálló gazdasági kapcsolat tartotta az államot lélegeztetőgépen. Ma a csőd elkerüléséhez szükséges a pénzeket a brüsszeli nemzetárulókon keresztül az európai adófizetők, valamint az USA folyósítja. Azonban ezek a pénzek csak arra elegendőek, hogy ne kelljen kitenni az “államcsőd” táblát: Ukrajnában töredéke az emberek jövedelme, mint a gazdaságilag sokkal jobban prosperáló Oroszországban. Ukrajna gyakorlatilag Európa szegényházává vált. Krím visszatérése az ottani emberek jólétét hozta el, és ezt már egyre kevésbé képes eltusolni a kijevi rezsim az ország népe elől. Ugyan betiltották az orosz nyelvű, Oroszországból sugárzott tévécsatornák és más médiumok ukrajnai terjesztését – de az oroszországi televíziók természetesen továbbra is szabadon elérhetőek az Ukrajnát is lefedő műholdak egyedi vétele révén.
    
A “nemzeti ellenállásról” szóló, Volodimir Zelenszkij elnök által beterjesztett törvényt júliusban fogadta el a parlament. A jogszabály lényegében arról szól, miként kell felkészíteni a polgári lakosságot Ukrajnában az “állampolgári feladatai” teljesítésére háború esetén. Ennek része a területi védelem, vagyis az állampolgárok bevonása a harcok sújtotta területeken a védekezésbe.
    
November elején az ukrán védelmi minisztérium saját hírszerzési adatokra hivatkozva még azt közölte, hogy akkor szerintük mintegy 90 ezer orosz katona állomásozott az ukrán határ közelében. A tárca novemberi közleményében arról fantáziált, hogy a donyecki és luhanszki területeken Oroszország két hadtestet telepített. A valóságban ezeket a területeket a donyecki és a luhanszki lázadók ellenőrzik.

Képzelgéseit a következőkkel folytatta a funkcionárius: “Oroszország időnként katonai egységeket dob át ukrán területre, csapatokat von az ukrán államhatár közelébe annak érdekében, hogy fenntartsa a feszültséget a régióban és politikai nyomást gyakoroljon a szomszédos államokra”.

Na persze. Láthatatlanokat.


(MTI nyomán / címlapkép: kremlin.ru)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük