Tárgyalásokat kell kezdeni olyan megállapodások kidolgozásáról, amelyek kizárnák a NATO bárminemű további terjeszkedését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Boris Johnson brit kormányfővel folytatott hétfői telefonbeszélgetésben. A Kreml sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint Putyin – válaszul arra, hogy Johnson aggodalmának adott hangot az állítólagos orosz csapatmozgásokról szóló jelentésekkel kapcsolatban – részletesen ismertette tárgyalópartnerével az Ukrajna körüli jelenlegi helyzet moszkvai értékelését. Az orosz elnök véleménye szerint Kijev politikája aláássa a minszki megállapodásokat, céltudatosan, nehézfegyverek bevetésével súlyosbítja a helyzetet a Donyec-medencében, és diszkriminálja az orosz ajkú lakosságot.
    
A brit miniszterelnök Moszkva tájékoztatása szerint méltatta Oroszország hozzájárulását a glasgow-i klímakonferencia sikeréhez. A felek a párbeszéd folytatásában állapodtak meg.
    
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Izvesztyija című napilapnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy “súlyos következményekkel járhat” a NATO számára a szövetség keleti bővítésének folytatása.
    
“Kiállunk az igazunk mellett, és ha opponenseink ezt keresztezni akarják, akkor meglátják majd, hogy nem erősödik meg a biztonságuk” – mondta.
    
Emlékeztetett arra, hogy a szovjet, később az orosz vezetők többször ígéretet kaptak a legfelelősebb szinteken, hogy a NATO nem fog tovább terjeszkedni kelet felé, de ennek az ellenkezője történt. Nehezményezte, hogy az észak-atlanti szövetség nem indokolja meg, miért van szükség keleti bővítésre, és elvi okokra hivatkozva elveti a téma megvitatásának lehetőségét.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük