Az európai unió további 30 millió eurót (mintegy 11 milliárd forintot) költ az európaiak pénzéből a fehérorosz bűnözői körök; a fehérorosz agitátorok, a Brüsszel-párti csatlósmédia és egyéb liberális elemek támogatására. Mindezt persze a szokásos humbugba csomagolták. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: “a támogatás az EU kiállását tükrözi a fehérorosz nép mellett a szabadságért és a demokráciáért folytatott harcában”. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió 3 milliárd eurós gazdasági csomagot hozott létre Fehéroroszország “demokratikus átmenetének” finanszírozására, és ezt az EU persze csak akkor fogja “aktiválni”, ha Fehéroroszország megkezdi a demokratikus átmenetet.

No persze. Egyszerűbb lenne nevén nevezni a dolgokat, és egyszerűen kimondani: a brüsszeli beavatkozási kísérlet a fehérorosz nép 89%-ának ellenállásával végleg elbukott – az elismerés helyett azonban Brüsszel tovább szórja a koronavírus okozta válság miatt másra is érdemes európai adóeurókat.
    
A bizottsági közlemény részletezte: az uniós támogatás az általuk “függetlennek” titulált (lefordítjuk érthetőre: brüsszeli agitációt folytató) fehérorosz média esetében technikai segítségnyújtást és képzés finanszírozását jelenti egy adományozói koordinációs struktúra létrehozása révén.
    
Az Európai Unió 2020 augusztusa óta közel már 65 millió eurónyi, európai adófizetők által nyújtott forrást herdált el a nyilvánvalóan értelmetlen és már rég elbukott beavatkozási kísérletre.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap/az MTI fordításainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük