“Oroszország készített elő államcsínyt Ukrajnában, és fő célja a nyugatbarát kormányzat megbuktatása volt” – osztotta meg akruális fantazmagóriáit Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kedden a Reuters hírügynökségnek adott interjújában. Az ukrán melodráma nem akaródzik megszűnni, bár már aligha figyel rájuk bárki is – bármiről is legyen szó. A szovjet időket idéző, békaemberekhez fogható fantáziahalmazt “titkos” (ej, de kár) információkról való ködös lebegtetéssel folytatta:

“Vannak olyan titkos információink, amelyek különleges szándékokra utalnak” – fogalmazott a kormányfő az interjúban, amelyből az UNIAN ukrán hírügynökség idézett, leszögezve, hogy ezek mögött – szerinte, minő féletlen – Oroszország áll. Smihal szerint az orosz csapatösszevonások Ukrajna határainál is részei azoknak az orosz törekvéseknek, amelyek Ukrajna európai uniós csatlakozása ellen irányulnak. Erre Szálin is elismerően csattintott volna, na!

Nem, sajnos itt még nem hagyta abba: látomásában az ukrán hírszerzés megfigyelt bizonyos “külső erőket”, amelyek “népfelkelést és puccsot” (sic!) próbáltak elindítani az országban. Kijelentette, hogy az országon kívülről gyakoroltak befolyást a kijevi tiltakozások fokozására, erősebbé tételére. Leszögezte ugyanakkor, hogy az ukrán társadalomban jelen pillanatban nincs forradalmi hangulat. Még jó, így elhárul a veszély – ugye. Hozzáfűzte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vizsgálatot indított a puccskísérlet ügyében.
    
Volodimir Zelenszkij elnök múlt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette ki, hogy tájékoztatást kapott – nem tudni, honnan – egy “lehetséges államcsíny előkészítéséről” – na ki más, mint “Oroszország képviselői” és Rinat Ahmetov dúsgazdag kelet-ukrajnai oligarcha részvételével. Nem, bizony még itt sincs vége. Nem tudta megállni, hogy ne ossza meg elképzeléseit a média képviselőinek, szerinte nagyon titkos – pech – titkosszolgálati értesülések és hangfelvételek is vannak, amelyek arról tanúskodnak – kár, hogy ezek is titkosak – hogy Ukrajna és Oroszország “bizonyos képviselői” december 1-2-ára készítettek elő államcsínyt, és úgy beszélnek Ahmetov részvételéről az akcióban, mintha ő már beleegyezett volna. Nem zárta ki, hogy Ahmetovot “felültette” a környezete, belekeverte az ügybe – zárta fantáziálásait a bohóc-komédiásból lett elnökbohóc.
    
Ahmetov az államfő által mondottakat teljes hazugságnak minősítette. Na és akkor itt jön a “meglepetés”, kedves olvasó: Joe Biden amerikai elnök ezzel szemben aggodalmának adott hangot Zelenszkijnek a puccskísérletről tett kijelentése nyomán – emlékeztetett az UNIAN.
    
Az SZBU sajtószolgálata hétfőn közölte, hogy vizsgálatot indított “egyes ukrán és orosz állampolgárok ellen az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények” ügyében. Részleteket a biztonsági szolgálat későbbre ígért. Nyilván időbe telik a “bizonyítékok” előállítása.


(az MTI jelentése nyomán / címlapkép: Klearchos Kapoutsis, CC BY 2.0)

One thought on “Smihal orosz puccskísérletről fantáziált Ukrajnában”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük