Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő nem zárja ki, hogy indulna a következő, 2023 januárjában esedékes elnökválasztáson. A tisztségéből rövidesen távozó miniszterelnök egy, a Facebook közösségi portálon megjelent kérdésre válaszolva indulását a szükséges számú támogatói aláírás összegyűjtésétől tette függővé. Babis ugyanakkor leszögezte, hogy jelenleg mással van elfoglalva, s az esetleges elnökjelöltséggel nem foglalkozik.
    

“Nagyon sokan kérdezik ezt most tőlem” – válaszolta Babis a Facebook profilján feltett kérdésre. “Eszembe jutott, mi lenne, hogyha az emberek összegyűjtenének megfelelő számú aláírást. De nem akarok előreszaladni, ez most számomra valóban nem téma” – írja Babis. Hozzátette: jelenleg a Covid-19 elleni küzdelemmel, illetve az általa vezetett ANO mozgalom ellenzékbe vonulásával van elfoglalva.
    
Amennyiben Andrej Babis valóban indulna az elnökválasztáson, valószínűleg nem lenne szüksége támogatói aláírásokra. A hatályos szabályok szerint ugyanis a jelölt regisztrálásához legfeljebb 20 képviselő, esetleg 10 szenátor, vagy 50 ezer lakossági támogatói aláírás szükséges. Az ANO mozgalomnak 72 képviselője van az alsóházban, így a szükséges támogatók megszerzése Babis számára nem lehetne probléma.
    
“Az elnök (Milos Zeman) szeretné, ha indulnék” – mondta Babis a héten a Blesk című bulvárlap érdeklődésére válaszolva. Erről az ANO-nak kell döntenie – jegyezte meg. Megerősítette, hogy a mozgalom saját jelöltet akar indítani a 2023 januári megmérettetésen.
    
Milos Zeman jelenlegi államfő második ötéves megbízatási időszaka 2023 márciusában jár le, s az alkotmány szerint harmadszor már nem indulhat a választáson.
    
A cseh sajtóban megjelent értesülések szerint Andrej Babison kívül az elnöki posztért indulni szeretne egyebek között Petr Pavel, a cseh hadsereg volt vezérkari főnöke, Danuse Nerudová, a brünni Mendel Egyetem rektora, illetve Pavel Fischer független szenátor is. A jelölteknek hivatalosan 66 nappal a választás előtt kell bejegyeztetniük magukat.    


(MTI / címlapkép korábban készült: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük