A a vértesszőlősi katonai mentés ügyében “légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége” miatt nyomoz a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség. A “bűncselekménnyel” (mégsem vétség a jogágállás? – a szerk.) a mentésre érkező katonai helikopter küldetést végző parancsnokát gyanúsítják – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-t. Tavaly július 5-én riasztás érkezett a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtérre arról, hogy egy siklóernyős a fák közé zuhant, ezért légi mentésre van szükség – idézték fel.
    
A kutató-mentő szolgálatot teljesítő gyanúsított a Magyar Honvédség MI8 Rescue 34 típusú helikopter parancsnokaként a helyszínt megközelítette, majd – miután a katasztrófavédelem a mentést a földről nem tudta végrehajtani, – megkezdte a paplanernyőjével együtt a fa lombkoronáján rekedt, de sértetlen siklóernyős mentését.
    
A gyanúsított – miután a csörlőzést veszélyesnek ítélte meg – többszöri rárepülést követően a helikopterrel elkezdte megközelíteni a siklóernyőst, hogy a fedélzetről egy hatvan méter hosszú alpinkötelet engedjenek le neki, amelynek segítségével a saját erejéből a talajra ereszkedhet – írták a közleményben.
    
A megalapozott gyanú szerint a parancsnok, anélkül, hogy a mentési körülményekről az elvárható módon, kellő körültekintéssel tájékozódott volna, egyre közelebb repült a siklóernyőshöz. A helikopter rotorlapátjaival olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő “belobbanásával” járt. Ennek következtében a légörvény és a siklóernyő súlya letörte azt a faágat, amelyen a sértett ült.
    
A földre zuhanó sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, és augusztus 10-én a szakszerű orvosi ellátása ellenére meghalt – írták.
    
A meggyanúsított életmentő pilóta nem tett vallomást, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be, amelyet azonban a Központi Nyomozó Főügyészség elutasított – áll a közleményben.


(MTI nyomán / a címlapkép illusztráció: MTI/Ujvári Sándor)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük