A nyomtatott kiadásból

Több, mint fél év telt el a legutóbbi interjúnk óta. Hogyan alakult a Dél-amerikai Magyar Televízió iránykeresése az elmúlt időszakban?

Valamelyest a 22-es csapdájában vergődik a Televízió. A jelenleg előfizetői modellre épülő egyetlen csatorna elérte a lehetséges penetrációja határait, és ezen a kódolt, előfizetős műholdas sugárzás sem tudna érdemben segíteni. A jelenlegi, alacsony előfizetői szám okán a műholdasnál lényegesen költséghatékonyabb IPTV-s és kábeles terjesztés ugyan limitálja az előfizetők körét, különösképp a gyenge internetes ellátottsággal rendelkező dél-amerikai országokban – de a kódolt műholdas sugárzás költségei nem lennének kigazdálkodhatóak abból a növekményből, amennyit a jelenlegi műsorelosztási megoldásokhoz hozzá nem férő előfizetők jelentetnének – még szerény minőségű, SDTV-minőségű sugárzás esetén sem. A szerintünk is magas előfizetői díj csökkentése sem jelentene annyival több előfizetőt, mint amennyivel kevesebb bevételt hozna az alacsonyabb díj.

Minden lehetséges finanszírozási modellt megvizsgáltunk, ezekből egyértelműen a reklámokra alapuló, kódolatlan, ingyenesen fogható műholdas sugárzás az egyetlen fenntartható megoldás. Ha pedig reklámok és ingyenesség, akkor nem szabad elfeledkezni az Óhaza jelentette piacról sem – tehát mindjárt legalább két műholdas terjesztési csatornát kellene megfinanszíroznunk – legalább egy éves időtávra, miközben a bevétel lassú emelkedésére lehet csak reálisan számítani. Ez több millió dolláros, forintban számolva egymilliárd feletti többletköltséget jelent majd – amely források megteremtése jelenleg is folyamatban van a Televízió számára. Az előkészületek előrehaladását látva őszintén bízom benne, hogy a 2022-es év végét már ingyenesen nézhető műsorban tudjuk majd köszönteni.

A reklám mellett további bevételt jelenthet majd középtávon egy háztartásonként alacsony összegű, a kábeltelevíziós terjesztésért a szolgáltatóktól szedett díj – amennyiben sikerülne felkerülnünk a magyarországi kábeltelevíziós hálózatokra. Ez a jelenlegi, közel hárommilliósra rúgó magyarországi, és a több százezer külhoni magyar bekábelezett háztartás mellett százmillió forint feletti bevételt hozhat már egy jelképes, mindössze havi három forintos díj esetén is. Ez az összeg elegendő arra, hogy megfinanszírozza az európai sugárzás díját. A kínált programok minőségének emelkedése esetén ez a díj a többszörösére, akár nagyságrendileg is nőhet – segítséget nyújtva ezzel a műsorgyártás számára is.

Természetesen ezek középtávú remények – induláskor aligha remélhetjük, hogy bármely kábelhálózat az Óhazában hajlandó lenne fizetni a programért – sőt, a reklámbevételek meglódulása sem egy azonnal rendelkezésre álló forrás. Bízom benne, hogy minőségi műsorokkal – mindenek előtt zenés, szórakoztató programokkal – elnyerhetjük a nézők kegyeit a Kárpát-Medencében is. Enélkül egy dél-amerikai magyar televízió fenntartása nem lehet rentábilis.


Kap magyar, vagy más állami támogatást a Televízió?

Semmilyen állami támogatást nem kap, és nem is kapott soha a Dél-amerikai Magyar Televízió. Teljes egészében magánvállalkozásról van szó – vagy nevezzük inkább úgy, jelenleg filantróp kezdeményezésről.


Hogyan alakult a DAMTV pénzügyi helyzete?

Jelenleg a kiadásaink az előfizetői- és kereskedelmi hirdetési bevételek ötszörösét is meghaladják – így egyértelműen veszteséges működésről beszélhetünk. Ebben kiadásoldalon még nincs benne az idei karácsonyi-, és szilveszteri műsorok költsége – tehát év végére tovább fog romlani ez az arány.


Meddig tartható még így fenn a veszteséges üzem?

A Televízió működése 2022 évre is garantált. A 2023-as évben mindenképp el kell kezdenünk releváns bevételeket termelni – és ehhez nélkülözhetetlen, hogy bővíteni tudjuk a műsorkínálatot és el tudjuk indítani az Európában és Dél-Amerikában is ingyenesen fogható műholdas és internetes adást.


Mekkora stábbal üzemel a Televízió?

Jelenleg mindössze 11 állandó, teljes munkaidős munkatársunk van a stúdióban, ezt a stábot egészíti ki az 5 egyetemi gyakornokunk. Egy-egy, nem teljes munkaidős helyszíni tudósítónk van Argentínában, Bolíviában, Chilében és Magyarországon, kettő Brazíliában – mindemellett részben önkéntes munkára is támaszkodunk. Ezen felül tízes nagyságrendű művész-fellépővel jelentkezik a Fieszta című műsorunk hétről-hétre péntekenként – amely szerintem színvonalában megállná a helyét bármely magyarországi kereskedelmi televízió főműsoridejében is.


Milyen műsorok várhatóak a jövőben?

Nyilvánvaló, hogy ennyire kicsi személyzettel nem lehet teljes főműsoridőt lefedő programot gyártani úgy, hogy az minőséginek is legyen nevezhető. Az alternatívák közti döntés egy percre sem volt kérdéses számunkra: inkább a minőséget választottuk, mint a mennyiséget. Hétköznapokon a Fórum, a Magyar konyha és a Szieszta című műsorainkkal jelentkezünk. Pénteken a rendkívül népszerű zenés Fiesztát láthatják az előfizetőink, valamint minden nap Híradót és Időjárás-jelentést is sugárzunk. Ezek a programok elnyerték nézőink tetszését, így nem tervezünk változtatni rajtuk.

Egész napos, “nagytelevíziós” szórakozási lehetőséget kínáló műsorblokkal jelen körülmények közt különböző ünnepekkor tudunk szolgálni – amelyekre minden alkalommal igyekszünk a lehető legjobb műsorral felkészülni. Az idei karácsonyi és újévi program ebből a szempontból mérföldkőnek ígérkezik a Televízió történelmében: a részben Magyarországon, két hónapon át gyártott műsorokban több, mint kétszázötven közreműködő vesz részt. Karácsonykor televíziónkban kerül sor az első dél-amerikai magyar rajzfilm világpremierjére is. Másfél hétre – az hiszem – olyan műsort teszünk le az asztalra, amely Magyarországon is két számjegyben mérhető nézettségi arányt hozna. Az ünnepi műsorfolyam köszönet az előfizetőink számára a kitartó támogatásukért – és egyúttal már befektetés a jövőbe is – egyfajta iránymutatás, hogy hova is szeretne eljutni a Televízió a következő években a mindennapos műsorkészítés tekintetében.


(folyt. a nyomtatott kiadásban)


A DAMTV és a Dél-amerikai Magyar Hírlap közös előfizetői akciója
Az összes, november végéig 2022-re szóló kombinált (DAMTV + Hírlap) éves előfizetői szerződést kötő, vagy meghosszabbító Olvasónk ingyenesen kapja kézhez a Dél-amerikai Magyar Hírlap Évkönyvének 2021-es kiadását. Az előfizetési díjat november 30-ig befizető Előfizetők automatikusan részt vesznek a nyereményjátékunkban is, amelyben 10-colos Samsung táblaszámítógépet, valamint értékes DVD-kből és könyvekből álló ajándékcsomagokat sorsolunk ki. A sorsolást a DAMTV élőben közvetíti december 5-én, asuncióni idő szerint 20 óra 15 perces kezdettel. Figyelem! 2021 december 31 után már nem lesz lehetőség éves televízió-előfizetés vásárlására – semmilyen formában sem – a Dél-amerikai Magyar Televízió 2022 végére tervezett modellváltása miatt.

Kérjük, tartson velünk a Dél-amerikai Magyar Televízió utolsó előfizetős modellben működő évében is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük