A magyar lányhoki-válogatott 5-1-re kikapott a házigazda cseh csapattól a chomutovi olimpiai selejtező vasárnapi játéknapján, így nem jutott ki a pekingi játékokra. A chomutovi tornagyőztes cseh válogatott vehet részt a februári pekingi téli olimpián. A magyar lányhoki-válogatott eddig soha sem jutott ki ötkarikás játékokra – és ez most sem sikerült nekik. A férfiak már csupán háromszor (1928: 11. hely, 1936: 7. hely, 1964: 16. hely) szerepeltek olimpiai játékokon.

    Eredmény, 3. forduló:
Csehország-Magyarország 5-1 (3-0, 1-0, 1-1)
——————————————-
gól: Hymlarova (2.), Serdar (13.), Pribylova (15.), Kolowratova (28.), Krizova (56.), illetve Huszák (58.)

Egyszerű volt a képlet: mivel mindkét csapat megnyerte első két összecsapását, így a találkozó győztese váltja meg a pekingi repülőjegyét. A magyarok helyzetét nehezítette, hogy szombaton 22.30-kor fejezték be a norvég elleni nehéz mérkőzésüket, míg a házigazda előző nap délután lépett pályára, és könnyen verte a lengyeleket.
    
Gyorsan, már 84. másodpercben vezetést szerzett az esélyesebb házigazda, egy centerezés után Klara Hymlarovának nem volt nehéz dolga. Egy rövid szakaszt leszámítva a csehek birtokolták többet a korongot, majd egy kapu előtti kavarodásnál Lenka Serdar emelt a hálóba. A rossz sorozat nem ért véget: hiába került emberelőnybe a magyar válogatott, és hozta el a korongot a támadóharmadban, ezzel Vendula Pribylova lépett ki, és nem hibázott.
    
A második harmadban is hasonló volt a forgatókönyv: a csehek irányították a játékot, a magyaroknak elvétve akadtak helyzetei. A 28. percben villámgyors akcióból a csehek két passzból a vendégkapu előtt teremtek, és Samantha Ahn Kolowratova Németh Anikó válla fölött a hálóba emelt.
    
Szinte hibátlanul védekezett a cseh válogatott, jól őrizte előnyét, és amikor a hajrában még egyszer emberelőnybe került, Denisa Krizova használta ki, hogy a védők nem tudtak felszabadítani. Az 58. perc végén Huszák Alexandra kerülte meg a kaput, és húzta be a rövid sarokba a pakkot, így sikerült szépíteni.
    
A lányhoki 1998 óta szerepel az olimpia műsorán, a magyarok – akik idén először játszhattak lányhoki-világbajnokságon az elitben, és végeztek a kilencedik helyen – sohasem jutottak el játékokra, de most voltak hozzá a legközelebb, egyetlen győzelemre.
    
“Nem mi voltunk a mérkőzés esélyesei, és ráadásul kemény menetrendünk volt: előző nap este nyolckor játszottunk nehéz meccset, most pedig délután négykor. A csehek megérdemelten jutottak ki az olimpiára, talán az egyik legjobb mérkőzésük volt, amit tőlük láttam. Mi nem tudtunk élni az eséllyel” – mondta a találkozó után Lisa Haley.

    Később:
Norvégia-Lengyelország 20.00
    Csütörtökön játszották:
Magyarország-Lengyelország 11-1
Csehország-Norvégia 3-1
    Szombaton játszották:
Magyarország-Norvégia 5-3
Csehország-Lengyelország 16-0


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük