Növeli az összeütközés kockázatát a NATO fekete-tengeri tevékenysége – jelentette ki Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes újságíróknak csütörtökön Moszkvába. “Mit keresnek az amerikai hajók a Fekete-tengeren, több ezer kilométerre a bázisaiktól? A magyarázat, amely miszerint mindez a hajózás szabadsága érdekében történik, egyszerűen nem működik. A tűzzel játszanak, ez csak egy újabb kísérlet arra, hogy próbára tegyék az elszántságunkat” – nyilatkozott Rjabkov.
    
Provokatívnak minősítette a NATO-nak a Fekete-tengeren megtartott flottagyakorlatát, emlékeztetett, hogy Moszkva “a kockázatok józan megfontolására” szólította fel a szövetséget és Washingtont, de ők ennek ellenére továbbra is kitartóan próbára teszik Oroszország eltökéltségét érdekei védelmében, “ezzel is bátorítva a legrosszabbat Kijev politikájában”. Ez szerinte növeli a konfliktus lehetőségét, de Moszkva türelmet gyakorol.
    
Rjabkov rámutatott, hogy az orosz fegyveres erők saját országuk területén tartanak hadgyakorlatokat. A diplomata szerint Oroszország teljes mértékben ura a helyzetnek, és mint korábban is, kész választ adni minden provokációra.
    
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban azt mondta, hogy a szövetség a térség stratégiai fontossága miatt növelte meg jelenlétét a Fekete-tengeren. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok azzal, hogy hajóit a térségbe vezényeli, konfrontatív politika felé próbálja terelni a part menti országokat.
    
Az orosz védelmi minisztérium korábban közleményt adott ki, amely szerint az Egyesült Államok többnemzeti haderőcsoportot alakít ki az orosz határ közvetlen közelében. A tárca rámutatott, hogy az amerikai haditengerészet hajói azért érkeztek a Fekete-tenger térségébe, hogy ott részt vegyenek egy nem tervezett, nemzetközi gyakorlaton, az amerikai fegyveres erők európai egyesített parancsnoksága alatt. Az ilyen akciók Moszkva szerint destabilizáló tényezőként jelentkeznek a régióban, és egyik céljuk az ukrán terület katonai birtokba vétele.


(MTI / címlapkép: kremlin.ru)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük