Elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg és 11 211 új fertőzöttet találtak az elmúlt három napon – közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn. A kormányzati portál szerint ezzel a járvány kezdete óta összesen 874 630 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 30 881-re emelkedett. Jelenleg 2605 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 43 542. A beoltottak száma jelenleg összesen 5 955 207 fő, közülük 5 736 378 fő megkapta a második oltást, 1 millió 221 ezer pedig a harmadikat is.
    
A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött. Hétfőtől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.
    
A kormány a harmadik oltás felvételére biztatja a korábban beoltottakat. Erről a regisztráltak emailt is kapnak, amelyben felhívják az oltottak figyelmét, hogy a védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet. Javasolják, hogy aki elmúlt 18 éves, és már több mint 4 hónapja vette fel korábbi oltását, jelentkezzen az ismétlő harmadik oltásra is. Ennek beadását a háziorvostól lehet kérni, emellett az interneten is lehet időpontot foglalni valamely kórházi oltópontra.
    
Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérik őket, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon és mielőbb vegyék fel az ingyenes oltást. Regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is.
    
A kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el, és a betegek számának növekedése miatt újabb  kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába.


(MTI / címlapkép: MTI/Balázs Attila)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük