Pedro Castillo, Peru csekélyke többséggel megválasztott elnöke szerdán bejelentette az ország miniszterelnökének távozását. A politikai újoncnak számító 41 éves Guido Bellido Ugarte alig több, mint két hónapot töltött hivatalában. Ezen rövidke időszak alatt is több alkalommal keveredett éles konfliktusba még a saját kormányának tagjaival is. Több perui elemző és politikus is úgy véli, hogy az országba irányuló befektetéseket a miniszterelnök radikális baloldalisága, kiszámíthatatlansága komolyan akadályozhatta. A miniszterelnök lemondásával az egész kabinet távozott.

“Tájékoztatom az országot, hogy elfogadtuk Guido Bellido Ugarte miniszterelnök lemondását, akinek köszönjük a szolgálatát” – mondta Castillo az állami televízióban bemutatott üzenetben. A perui törvények értelmében a miniszterelnök lemondása automatikusan kiváltja az egész kabinet lemondását.

Castillo nem indokolta a lépést, de azt mondta, hogy az új miniszterelnököt és kabinetet – amely akár ugyanaz is lehet, mint a régi – később, az este folyamán jelentik be. Bellido lemondó levelében azt írta, hogy kimondottan Castillo elnök “kérésére” mondott le. Az elnök, aki korábban vidéki iskolai tanító volt, rozsdásodó baloldali húrokat pengetve lett hajszálnyi többséggel Peru elnöke július végén. A perui gazdasági, politikai és szociális szektor „egységét” szorgalmazta a „közös célok elérése” érdekében, mint például a gazdaság újraaktiválása – jelentsen is az bármit, minden esetre jól hangozhatott a perui választópolgárok számára.

Mind az elnök, mind a most távozó miniszterelnök megkapta már a vádakat, hogy a “Fényes Ösvény” nevű szélsőbaloldali, kommunista terrorszervezet szimpatizánsai lehetnek. Érdekesség, hogy az ország legutóbbi tíz vezetője közül hetet vagy elítéltek, vagy jelenleg is eljárás folyik ellenük. Az eddigieket látva koránt sem lehetetlen, hogy ez a fent nevezett két politikus esetében sem lesz másként.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük