Elegendő és jó minőségű kenyérgabona-vetőmag termett 2021-ben a magyar földeken, mintegy 30 ezer hektáron, több mint 200 fajta, összesen csaknem 130 ezer tonna kenyérgabona-vetőmag termett a magyar földeken – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-t. Kiemelik, hogy a jó termény és terméshozam alapja a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező vetőmag fajta. 2021-ben a hatósági szántóföldi szemle minősítése alapján megközelítőleg 30 ezer hektáron termett kenyérgabona-vetőmag (búza, rozs, tritikálé), amiből csaknem 25 ezer hektár a búza vetésterülete. A vetőmag ténytermés mintegy 130 ezer tonnát jelent, ráadásul a fajtaválaszték is bőséges: 177 búza-, 12 rozs- és 34 tritikálé fajta vetőmagját szaporították ebben az évben.
    
A szántóföldön alkalmasnak minősített termény feldolgozása folyamatosan zajlik a vetőmagüzemekben. Ezzel párhuzamosan a hatósági laboratóriumok is gyors ütemben végzik a fémzároláshoz szükséges minősítő vetőmagvizsgálatokat – közölték.
    
A Nébih jelenleg rendelkezésre álló információi alapján az őszi kalászos gabonák vetésére a vetőmagforgalmazók megfelelő mennyiségben és minőségben, széles fajtaválasztékban tudnak vetőmagot biztosítani. Azt azonban a gazdáknak kell szem előtt tartaniuk, hogy a sikeres növénytermesztés alapja a szabványos minőségű, hatóságilag ellenőrzött és fémzárolt vetőmag – írták.


(MTI / a címlapkép illusztráció: MTI/Varga György)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük