Szijjártó Péter hét ország külügyminiszterével folytatott tárgyalást helyi idő szerint kedden New Yorkban az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében. A tárca tájékoztatása szerint a külgazdasági és külügyminiszter georgiai és indiai kollégájával, David Zalkalianival és Szubrahmanjam Dzsaisankarral egyetértett abban, hogy mindenképpen meg kell akadályozni a migrációs kiáramlást Afganisztánból, ugyanis az súlyos biztonsági, kulturális es egészségügyi kockázatot jelentene Közép-Ázsia, a Kaukázus es Európa számára egyaránt.
    
Magyarország több ázsiai és latin-amerikai országnak is segítséget nyújt a koronavírus-járvány elleni védekezésben, így Bui Thanh Son vietnami külügyminiszterrel megállapodás született 400 ezer adag AstraZeneca-vakcina eladásáról, ezeket még a héten leszállítják Hanoiba. Emellett Don Pramudwinai thai külügyminiszterrel is sikerült véglegesíteni az egyezséget 400 ezer oltóanyag-dózis megvásárlásáról. Mindkét délkelet-ázsiai országgal megkezdődtek az egyeztetések az oltási igazolások kölcsönös elfogadásáról – közölte a minisztérium.
    

Ecuador oltóanyagokat és védőmaszkokat kapott Magyarországtól

Ecuador számára 20 ezer adag, különleges gyermekbetegségekkel szembeni oltóanyagot szállított le Magyarország, valamint 100 ezer védőmaszkot adományozott az ott tartózkodó venezuelai menekültek számára. Mauricio Montalva Samaniegóval, a latin-amerikai ország külügyminiszterével Szijjártó Péter megállapodást írt alá kedden a diplomáciai képzési együttműködésről.
    
David J. Francis sierra leonei külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán pedig megállapodás született arról, hogy tízről ötvenre emelik a sierra leonei diákok számára biztosított magyarországi ösztöndíjakat.


(MTI / a címlapkép illusztráció: MTI/Soós Lajos)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük