Egy éve ezen a napon, 2020 július 23-án indult el a Dél-amerikai Magyar Hírlap online kiadása – kiegészítendő az áprilisban újjászületett, nyomtatott kiadást. Azóta sok víz lefolyt a Paranán – és persze a Dunán is, a nagy víz túloldalán – de sokak pesszimizmusával ellentétben a lap ma is létezik – sőt, a szerkesztőség a pandémiás helyzet ellenére folyamatosan fejlődött az eltelt egy évben.

2020 augusztus huszadikán, Asunciónban tartott közönségtalálkozón jelentettük be, hogy a szeptemberi számtól immáron rendszeresen, havilapként jelenik meg a Hírlap. A nemzeti ünnepünk alkalmával, ünnepélyes keretek közt elindult a Dél-amerikai Magyar Rádió műszaki tesztadása is. A rádió kontinentális adásának tesztjei átütő sikert hoztak: a kontinens minden szegletéből kaptunk visszajelzéseket a 8 hónapon át hallható internetes-, és a két, rövid idejű műholdas tesztadás hallgatóitól. A technika jelesre vizsgázott: mindkét digitális platformon kiváló minőségben hallottak minket Kanadától a Tűzföldig, egész Amerikában – sőt, műholdas DX-erektől Európából is kaptunk visszajelzéseket. Hiszünk benne, hogy a vírushelyzet javulásával, reményeink szerint fél-, de legkésőbb egy éven belül elindulhat a már több, mint fél éve működő helyi adás mellett a régóta várt kontinentális csatorna is.

Októberben alig félszáz szerencsés paraguayi magyar háztartásban szokatlan, magyar nyelvű műsorazonosító jelent meg a televízió képernyőjén: ezek a Dél-amerikai Magyar Televízió születésének első, közönség számára is látható jelei voltak. Október hónapban már napi tízperces hírműsort és időjárás-jelentést sugárzott a Televízió. Október 23-án a nemzeti ünnep alkalmából emlékműsort láthattak a nézőink. A novemberi nemzeti gyásznap alkalmával ismét emlékműsor került a képernyőre, valamint az amerikai elnökválasztás kapcsán maratoni, többnapos élő választási műsort sugároztunk. Az erőnkön felül készített karácsonyi és a szilveszteri szórakoztató műsor is rendkívül pozitív fogadtatásra talált a nézőinknél. Sokan szeretnének minden nap az ünnepek alatt látotthoz mérhető színvonalú és mennyiségű műsort látni a DAMTV képernyőjén, de ennek jelenleg a személyi feltételei nem állnak rendelkezésre. A jelenleg IPTV és kábeltelevíziós hálózaton elérhető, előfizetős csatorna számára a következő nagy lépés a műholdra kerülés lehet, részben vagy egészben ingyenesen fogható csatornán. A tesztadások bizonyították: a technika készen áll a műholdas és internetes sugárzásra. Bízunk benne, hogy a világjárvány lecsengésével sikerül tovább bővítenünk az alkotógárdát – és kilépni a szélesebb nyilvánosság elé a csatornával. A DAMTV és a DAMR bővítéséhez legalább száz új kolléga teljes munkaidős alkalmazására lenne szükség – és ez csak az abszolút minimum – így látható, hogy a feladat koránt sem egyszerű – és a jelenlegi, zömében önkéntes munkára, nagylelkű támogatókra és előfizetési modellre épülő forrásokból nem is valósítható meg.

A nyomtatott lap előfizetői számára jó híreket hozott az új év: a remélthez képest sokkal rosszabbul alakult dél-amerikai járványhelyzet ellenére, áprilistól már hetilapként jelenik meg a Dél-Amerikai Magyar Hírlap. Alig 8 hónapra volt szüksége a Hírlapnak a havilapból hetilappá váláshoz, amelyre nagyon büszke a szerkesztőségünk. Közben megéltünk egy alig egy hét alatt lebonyolított, komplett szerkesztőség-költöztetést, majd a nyomdagép is majd ezer kilométeres, a féltnél is viszontagságosabb utazás után talált új otthonra a Chacón. Az online kiadás kétszeri, komoly károkat okozó hacker-támadást élt meg néhány hónappal ezelőtt – de mindez nem szegte a kedvünket.

Minden jó, ha a vége jó – azonban koránt sem szeretnénk itt pontot tenni a történet végére, hiszen a dél-amerikai magyar média reneszánsza csak most kezdődött el igazán. Miközben a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai által kontinens-szerte életre hívott, kiváló helyi lapok kiadása a pandémia miatt szünetel, a magántőkéből és magánadományokból megvalósult Dél-amerikai Magyar Hírlap kiadása folyamatos tudott maradni. A DAMH fejlődése – bár a koronavírus okozta helyzet miatt sokszor kimondottan viszontagságos körülmények közt – de folyamatos. Az online kiadás napi cikkszáma folyamatosan nő, miközben a hetilapban is igyekszünk minél érdekesebb, mélyebb lélegzetvételű cikkel szolgálni az előfizetőinknek. Ezekből mostantól hetente egyet, néhány nap késleltetéssel az online Hírlapban is megjelentetünk majd, kedvcsinálóként a nyomtatott számhoz. A Dél-amerikai Magyar Televízió aprócska stábja is szorgalmasan készíti a napi híreket és az egyéb tartalmakat, és “szól a rádió is”. A dél-amerikai magyarság üzeni a világnak: létezünk, és meg kívánunk maradni.


Lantos István
főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük