“A mexikóiak az indiánoktól, a brazilok a dzsungelből jöttek. De mi, argentinok hajókról, a hajók pedig Európából” – sütötte el az egyébként tényeken alapuló, de manapság aligha “polkorrektnek” tekinthető poént Alberto Fernández argentin elnök a Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel való találkozóján a múlt héten. Az argentin nemzettudat részét képező mondás annak rendje és módja szerint kiverte a biztosítékot “mindenre érzékenyéknél” – így a nem túlzottan konzekvens argentin elnök is visszavonulót fújt, és szabadkozásra kényszerült.

Ekkora azonban a szellem már kiszabadult a palackból. Jair M. Bolsonaro brazil elnök méreteset trollkodva csak annyit írt az egyik mikroblogon, hogy SELVA! – azaz dzsungel. A posztolt képen indián őslakosok társaságában látható.



Nem mindenki volt ennyire jóindulatú Brazíliában Fernándezzel szemben. Ciro Nogueira brazil szenátor az eset kapcsán a következőket nem volt képes magában tartani:

“Már kezdem érteni, hogy a II. világháború után a náci háborús bűnösök miért Argentínába menekültek”

Fernández védekezés helyett csakhamar bocsánatkérésbe kezdett:

“A XX. század első felében több mint ötmillió (európai – a szerk.) bevándorlót fogadtunk, akik az indián őslakosokkal együtt éltek. Büszkék vagyunk a sokszínűségünkre. Nem akartam senkit megbántani, de elnézést kérek, ha ez mégis megtörtént” – szabadkozott.

Fernández elnök Octavio Paz mexikói költőtől kölcsönözte szavait. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett író írta,

„A mexikóiak az aztékoktól, a peruiak az inkáktól, az argentinok a hajókról származnak”

A mexikói író gondolatai Lito Nebbia argentin rockzenész dalán keresztül tettek szert szélesebb ismertségre Argentínában – Fernández ebből a forrásból idézhette azokat – nem is minden ok nélkül. Argentína az ötvenes évekig egy évszázadon át az Egyesült Államok mögött a második legnépszerűbb bevándorlóország volt az európaiak körében – ennek megfelelően Argentína lakossága meglehetősen európaias, javarészt a fehér európai rasszhoz tartozik, avagy érzi tartozónak magát. Korábban – amíg nem lett kellemetlen rasszkérdésekről beszélni – Argentína büszkén hangoztatta, hogy a legeurópaibb ország Dél-Amerikában. Ezzel persze az uruguayiak többször vitára keltek, de alapjaiban véve valóban megállja a helyét. A 45 milliós Argentínában ma közel 2%-nyi, azaz még egy millió ember sem vallja magát az indián őslakosok leszármazottainak. A lakosság döntő többsége európai fehér ember, a maradékban a genetikai vizsgálatok eredményei szerint valamennyi indián vér is csörgedezhet – a többségi európai eredet mellett. Az általánosan elfogadott etnikai adatok alapján a meszticek (valamilyen arányú európai – indián keverék) aránya 14%. Jellemzően a többségük saját magát a fehérek közé sorolja. A fehér ember a hivatalos statisztikák szerint a népesség 85%-át adja. Indiánnak kerek 1% számít az országban.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / címlapkép: Casa Rosada, CC BY 2.5 ar, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük