Nagyon lassan, de továbbra is stabilan csökken a koronavírus-fertőzés terjedése Spanyolországban – mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban. A járványügyi vezető részletezte: a 15 és 55 év közöttiek körében tapasztalható enyhe emelkedés néhány tartományban, míg a járvány szempontjából leginkább veszélyeztetett idősek között jelentősen lecsökkent a fertőzöttek aránya. A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 965 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és péntek óta mintegy 9700 új esetet regisztráltak. Százezer emberből átlagosan 122-en fertőződtek meg az utóbbi két hétben. Például Baszkföldön 196, míg Valenciában 34 a százezerre vetített esetszám. A dél-európai országban a járvány kezdete óta 3,67 millió embernél igazolták a fertőzést.
 
Fernando Simón beszámolt arról, hogy jelentősen lecsökkent a kórházi kezelésre szorulók száma. Jelenleg mintegy 4800 Covid-beteg kap egészségügyi ellátást, ami a kapacitások 3,9 százalékát jelenti. Jóval lassabb ütemben, de szintén mérséklődik az intenzív osztályok leterheltsége. Több mint 1300 páciens részesül intenzív terápiában, a rendelkezésre álló ágyszám 13,9 százalékát kihasználva. A halálozás is tovább csökken, az elmúlt egy hétben 70-en vesztették életüket. Nyolc spanyol régióban már nincs halálos áldozata a fertőzésnek, például Asztúriában nyolc napja, Melilla, észak-afrikai spanyol autonóm városban két hete nem történt újabb haláleset a járvánnyal összefüggésben. A koronavírus eddig 79 953 emberéletet követelt.
    
Spanyolországba december óta 28 millió adag, koronavírus elleni vakcina érkezett, amelyből egy dózist 18 millióan, a lakosság 38 százaléka kapott meg. Az oltási program 9,2 millió embernél teljes, amely a lakosság 19,4 százalékát jelenti. A kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően az autonóm tartományok folyamatosan jelentik be az érvényben lévő korlátozások kisebb-nagyobb enyhítését.
    
A Kanári-szigetek már negatív PCR-teszt nélkül is fogadja a beoltott spanyolokat az ország más tartományaiból. A Baleár-szigeteken vasárnaptól megszűnik az éjszakai kijárási tilalom és bővül az engedélyezett gyülekezési létszám. Baszkföldön szerdától éjfélig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek, két órával tovább mint eddig. Madridban a mozik, színházak és a vendéglátóhelyek hajnali egyig működhetnek, utóbbiak zárt térben négy helyett hat, szabad térben hat helyett nyolc vendéget ültethetnek egy asztalhoz.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük