Szombaton, helyi idő szerint negyed 10-kor 12 fővel a fedélzetén lezuhant egy perui katonai helikopter az ország déli részén, Cusco körzetében. Legalább öt perui katona életét vesztette, további öt fő megsebesült, két katona eltűnt – áll perui fegyveres erők közös parancsnokságának (CCFFAA) közleményében. A helikopter illegális drogtermelőket felkutató küldetésen vett részt.

Az EP-685 lajstromjelű, orosz gyártású Mi-171Szh-P típusú helikopter a Vilcanota folyóba zuhant. Nagyon gyorsan, bárminemű vizsgálatot nélkülözve megnevezték a helikopter műszaki meghibásodását, mint a tragédia okát – azonban a gép kimondottan fiatal példány volt, modern fedélzeti rendszerekkel. A Mi-8/17/171-es helikoptercsalád egyébként is rendkívül megbízható típuscsaládként ismeretes. A küldetés jellegéből adódóan az ellenséges tűz sem zárható ki. A bonyolult terepviszonyok közti, földközeli repülési profil, valamint az új típusra nem olyan rég átképzett személyzet okán az emberi hiba lehetősége is valószínű.

A Mi-171-esekkel a korábban javarészt használtan vásárolt, többek közt Nicaraguából és Magyarországról származó minyókat váltják Peruban.

A kutatás továbbra is folyik a két eltűnt katona után.




(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP / a CCFFAA közleménye és helyi források alapján / címlapkép: De Galeria del Ministerio de Defensa del Perú, CC BY 2.0, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük