Dánia leállítja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájával az oltását, és teljes mértékben eltávolítja azt az oltási programjából. A döntést azt követően hozták meg, hogy az EMA megállapította, hogy valószínű kapcsolat van az AstraZeneca vakcina és a “mellékhatások”, leginkább a vérrögképződés között – amely számos halálesethez köthető már a világon. Csak Európát tekintve, április elején már 86 eset volt kapcsolható a svéd-angol AstraZeneca vakcinájához, ebből akkori adatok szerint 18 halállal végződött. Azóta további esetekről is hallani lehetett. Még több halálesetet valószínűsítenek a világ más tájain. Több gyanús halálesetről érkezett már hír Dél-Amerikából is, amelyek egyértelműen az AstraZeneca vakcinájának beadása utáni vérrögképződés miatt következtek be.

Svédország és Finnország már csak 65 éves kor felett olt az egyébként részben svéd oltóanyaggal. Ebben a korosztályban a koronavírus jelentette kockázat még mindig lényegesen meghaladja a vérrögképző vakcina okozta halálozási számokat.

Magyarországon egyenlőre nagy a hallgatás az AstraZenca vakcinájával kapcsolatban. Latin-Amerika sok országában pedig az is csodaszámba megy, hogy van egyáltalán valamiféle oltás. Félő, hogy a veszélyes vakcinák valószínű európai kitiltásuk után a szegényebb országokban “landolhatnak”, köztük Dél-Amerikai kevésbé fejlett országaiban is.


(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP / címlapkép: MTI/Krizsan Csaba)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük