Hétfő éjszaka újabb “zavargások” törtek ki Minnesotában, miután a színes csőcselék semmibe véve a korábban elrendelt kijárási tilalmat, összecsapott a rendőrökkel. A sötét bűnözőhorda most épp azért kezdett üzletek kifosztásába – ürügynek mindenképp jó egy kis szabad rabláshoz – hogy ezzel is “tiltakozzon” a vasárnap egy rendőri igazoltatásból menekülő – és valószínűleg fegyveréért nyúló – kevert fajú szökevény lelövése miatt. “Különböző bűncselekmények, köztük a kijárási tilalom megszegése és garázdaság miatt körülbelül 40 személyt tartóztattak le” – mondta kedd hajnali sajtótájékoztatóján Matt Langer, a Minnesota állambeli járőrök ezredese.
    
A 20 éves Daunte Wrightot vasárnap lejárt gépjármű-regisztrációja miatt állították meg a rendőrök. Miután ellenőrizték a sofőr adatait, kiderült, hogy elfogatóparancs van érvényben ellene. Hétfőn bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket is, amelyeken az látszik, hogy az egyik tiszt megpróbálta megbilincselni Wrightot, de a bűnöző kiszabadította a kezét és beugrott az autójába. Ekkor egy másik tiszt háromszor azt kiabálta, hogy “sokkoló”, leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, majd azt mondta: “lelőttem”.
    
Tim Gannon, Brooklyn Center rendőrfőkapitánya hétfőn azt mondta: “a felvételekből és a tisztek reakciójából úgy tűnik számomra, hogy véletlen fegyverhasználat volt, amely Wright úr (sic!) tragikus halálát okozta.” A rendőrök hétfő éjszaka a kijárási tilalomra hivatkozva megpróbálták feloszlatni a “tüntetést”, de a csőcselék ellenszegült és kövekkel, illetve palackokkal kezdte dobálni a hatóság embereit. A beszámolók szerint több rendőrtiszt is megsérült. “Hónapok óta azt mondjuk, hogy a garázda viselkedést nem fogjuk tolerálni. És sajnos ma este ezzel találkoztunk”- mondta sajtótájékoztatóján Booker Hodges, a minnesotai közbiztonsági minisztérium munkatársa.
    
A bűnöző csürhe – a vasárnap történtekhez hasonlóan – üzleteket fosztott ki és egyet fel is gyújtott. Sajtóbeszámolók szerint egyes tulajdonosok csak úgy tudták megvédeni saját vállalkozásukat, hogy éjszaka, fegyvereikkel a kezükben álltak őrt az üzletben és így rettentették el a fosztogató véglényeket. A rendőrség több fosztogatót is letartóztatott, többüknél lőfegyvert is találtak.
    
A hatóságok hétfőn későn este nyilvánosságra hozták a rendőrtiszt nevét, aki lelőtte Wrightot. Kimberly A. Potter rendőrnőt, aki 25 éve dolgozik a helyi rendőrkapitányságon, ideiglenesen felmentették a munkavégzés alól, amíg a belső vizsgálat és a nyomozás le nem zárul. Biden torz erkölcsű Amerikájában nem sok jóra számíthat a kötelességét végző rendőrnő…
    

(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP / az MTI jelentése nyomán / a címlapkép a csőcselék egy korábbi fosztogatása után készült: Chad Davis, Minneapolis, CC BY-SA 2.0, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük