Az első teljes koronaév, 2020 az előzetesen vártnál kisebb gazdasági hatással zárult – a GDP-csökkenés kisebb lett – ezért a Világbank korrigálta az idei növekedésre vonatkozó számokat Dél-Amerika országaira nézve. Paraguay – a kisebb tavalyi zuhanás miatt – várhatóan az idei előrejelzéseknél így kisebb mértékben nő, de továbbra is masszív növekedési forgatókönyv szerint. A Világbank arra számít, hogy Paraguay bruttó hazai terméke (GDP) 3,5% -kal nő – ez hét tized százalékkal kevesebb, mint az év elején előre jelzett 4,2%. A dokumentum szerint Peruban lesz a legnagyobb növekedés a kontinensen, 8,1% -os GDP-növekedéssel, ezt követi Argentína (6,4%), Chile (5,5%), Kolumbia (5,0%) és Bolívia (4,7%), Paraguay (3,5) %), Uruguay (3,4%), Ecuador (3,4%) és Brazília (3,0%). Venezuelát a jelentés nem említi.

A Paraguayi Központi Bank (BCP), amely fenntartja 2021-re vonatkozó növekedési előrejelzését, bejelentette, hogy fennáll annak a veszélye, hogy előrejelzéseit lefelé módosítja. Más helyi szervezetek, mint az Itaú, már lefelé módosították számaikat.

“Paraguay 2021-es fellendülése egészségügyi tényezőktől és politikai feszültségektől függ” – mondta a CPA Ferrere tanácsadó a Gazdasági Tanács ülését követően, amely az idei GDP-növekedés előrejelzését 3,5% -ra, 2022-re pedig 5% -ra tartja. Latin-Amerika és a Karib-térség minden más régiónál nagyobb egészségügyi és gazdasági kárt szenvedett el a koronavírus-járvány miatt – derül ki a hétfőn közzétett jelentésből.

„A járvány miatt a GDP Latin-Amerikában és a Karib-térségben (Venezuelát leszámítva) 6,7% -kal esett vissza 2020-ban. 2021-re a régióban 4,4% -os növekedés várható.”- áll a jelentésben. A világjárvány által okozott hatalmas sokk azonban megalapozhatja a termelékenység növekedését a gazdasági szerkezetátalakítás és a digitalizálás révén.


(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP / Wochenblatt / La Nación / címlapkép: FF MM, CC BY-SA 3.0, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük