A Butantan Intézet pénteken bejelentette egy új vakcinajelölt, a Butanvac létrehozását – és közölte, hogy még ma engedélyt kér a Nemzeti Egészségügyi Felügyeleti Ügynökségtől (ANVISA) az önkéntesek klinikai tanulmányainak megkezdéséhez. Ha az egészségügyi felügyelet engedélyezi, a tesztek már áprilisban elkezdődhetnek. A tömeggyártás májusban kezdődhet: júliusig 40 millió adag legyártásával számolnak. A technológia megegyezik az influenza elleni oltással – így nagyon hasonló a kínai Sinopharm vakcinához, vagy épp a készülő magyar vakcinához. A Butanvac vakcina már tartalmazza a brazil koronavírus-változat, a P1 elleni védelmet is.

Instituto Butantan
(Kép: I, Rhcastilhos, CC BY-SA 3.0, link)



Ettől egyértelműen azt várják, hogy a vakcina erősebb immunválaszt fog produkálni, mint a jelenlegi oltások: “Ezt az anyagot ma benyújtjuk, és intenzív párbeszédet folytatunk Anvisa-val annak érdekében, hogy felismerje e klinikai vizsgálatok mielőbbi engedélyezésének fontosságát, hogy másfél, két és fél hónap múlva befejezhessük az értékelési-, illetve a klinikai fázist, és megkezdhessük a gyártást” – mondta Dimas Covas, az Intézet igazgatója.

Brazil médiaértesülések szerint Brazíliában legalább 11 védőoltás-jelölt fejlesztése folyik. ezeket az ország egyetemein és állami kutatóintézetein fejlesztik. A koronavírus okozta járvány Brazíliában már több mint 300 ezer brazilt ölt meg. Az oltás nagyon lassan halad Dél-Amerika legnagyobb országában.


(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP / Governo do Estado de São Paulo – Instituto Butantan, CC BY 2.0, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük