Az egyesült államokbeli cég töltők nélkül – így gyakorlatilag használhatatlanul – árusította az iPhone termékcsaládba tartozó készülékeit. Emiatt São Paulo állam fogyasztóvédelmi ügynöksége 10 millió reálos (1,9 millió dolláros) büntetést rótt ki a cupertinói vállalatra. A büntetés nem érhette váratlanul az Apple-t: a hatóság hónapokkal ezelőtt kötelezte a helyi szabályokra gyakorta fittyet hányó amerikai óriásvállalatot, hogy az iPhone 12 modellcsaládba tartozó mobiltelefonokat a működtetésükhöz elengedhetetlenül szükséges töltővel és a csatlakoztatást lehetővé tevő kábellel szállítsa.

A hatósági kötelezettséget nem teljesítve az amerikai technológiai óriásvállalat nem változtatott a fogyasztóknak oly sok bosszúságot okozó gyakorlatán, így a hatóság számára nem volt más járható út, mint a mulasztási bírság kiszabása.

Az Apple bosszantó húzása állítólag nem arról szól, hogy még több hasznot sajtoljon ki az amúgy is prémiumárat fizető vásárlóitól: állításuk szerint olyan hangzatos célok mentén került sor a fogyasztókat kellemetlen helyzetbe hozó döntésre, mint a “karbon-semlegessé” válás és a környezettudatosság.

Na persze.


(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP / címlapkép: candescent, CC BY-SA 2.0, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük